increderea-credintaPotrivit  unui recent sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevărul”, aproape 84% dintre români se consideră “persoana religioase”!

Circa  10%, sunt “nereligioși” și doar puțin peste 1% se declară “atei convinși”. Din păcate dintre cei care susțin  că sunt credincioși, mai puțin de o treime merg săptămânal la biserică. Numai 10% dintre români  se duc o dată pe an sau mai rar, în timp ce 3,4% nu merg deloc , iar  37,8% trec pragul unui lăcaș de cult , doar la cele mai importante sărbători religioase.

Cum se manifestă religiozitatea românilor?

Circa  83% dintre români respectă duminica și sărbătorile religioase.  Aproape 75% se închina și își fac semnul crucii când trec pe lângă o biserică, 65,6% se roagă în mod regulat, 60% își sfințesc obiectele personale (casa, mașina etc.) și 53% dau bani bisericii. Conforrm aceluiași studio mai puțin de 40% dintre cetățeni apelează la preot atunci când au necazuri.

Cât despre credință, 96,5% cred în Dumnezeu, deși nu toți se declară persoane religioase,  84,4% cred în sfinți, 59% dintre ei în Rai, 57%  dintre aceștia, în Iad, și doar 54% în viața de apoi.

Ciudat este că pe fondul acestor cifre se observă o tot mai acută decredibilizare a personalului acestei instituții . Iată de ce în  preoti cred numai 44,8% dintre români, în miracole – 42%, în deochi – 31%, în blesteme – 25% iar  în zilnicul horoscop – 23,8%.  Studiul mai arată că tot mai puțini sunt cei care cred in extratereștri sau în vrăji. (JGR)