Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca acestora să le fie recunoscut dreptul de reședință, indiferent de țara în care vor să se stabilească, chiar dacă aceasta nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

Povestea unui român căsătorit  cu un american

Decizia instanței vine după ce un cuplu format dintr-un român și un american au dat în judecată statul român pentru a avea dreptul de reședință în țara noastră. Adrian și Clai Hamilton sunt împreună de 16 ani, iar în 2010 s-au căsătorit la Bruxelles. În 2012, cei doi au intenționat să se mute în România, dar Hamilton, cetățean american, nu a obținut drept de rezidență.

Soții au deschis un proces la Judecătoria Sectorului 5, care a ajuns apoi la Curtea Constituțională. CCR nu s-a putut pronunța și a trimis cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Ce atitudine va avea  Biserica

Cu alte cuvinte, cuplul va putea să își stabileaască reședința în orice stat membru al Uniunii Europene, inclusiv România.

Decizia Curţii spune că noțiunea de „soţ”, în conceptul liberei circulații europene, include și soții de același sex. România nu are în acest moment un cadru legislativ care să le ofere protecție juridică familiilor formate din persoane de același sex.

BOR şi Coaliția pentru Familie susțin că această sentință nu va schimba în niciun fel atitudinea acestei Bisericii, din punct de vedere religios,  în raport cu astfel de legături între personae de același sex.

(Jurnal)