inmormantare Botosani (Small)Lovitură de proporții dată cultelor, recte Bisericii Ortodoxe Române, Conform noii legi funerare emise de UE, românii îşi vor putea îngropa de acum morţii, fără preot! Legea prevede, totodată, ca mormintele neîngrijite de mai bine de doi ani să fie confiscate de către administraţie…

Contactaţi de colegii din presa națională reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au dorit să nu comenteze această decizie.

Noua lege funerară le permite astfel românilor, dintre care 86% sunt creştin-ortodocşi declaraţi, să îşi îngroape morţii fără preot (înmormântare civilă sau laică). Conform actului normativ, oamenii pot alege, încă din timpul vieţii, modul în care vor fi înhumaţi, având, totodată, opţiunea să fie sau nu incineraţi.

Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România. 

O altă prevedere este legată de îngijirea mormintelor. Astfel, potrivit noii legi, locurile de veci care sunt lăsate în paragină timp de doi ani ar urma să fie confiscate de către administraţia cimitirului.

 UE schimbă tradiţiile BOR… Persoana decedată trebuie ţinută doar o oră în casă!

Noile reglementări UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Cu toate că în unele oraşe această practică funcţionează de ani buni, unii oameni acuză că nu li se permite să respecte tradiţiile.

De asemenea, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligaţii, ci şi rudele decedaţilor. Potrivit româniatv.net  noile norme  UE, pe care şi România va  trebui să le respecte, sunt foarte drastice şi prevăd faptul că mortul nu mai poate fi ţinut şi jelit în casă decât maximum o oră, în niciun caz trei zile, cum este tradiţia la români, deși Direcţiilor de Control în Sănătate Publică  nu li s-a recomandat până în prezent asemenea norme.

În ceea ce priveşte amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi deocamdată aplicate. Totuşi, anumite obligaţii există. Ele se referă la aparţinătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile. Aceştia trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră.

 (JGR)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.