O problemă tehnică apărută în timpul construcției conductei de interconectare a rețelelor de gaze din România și Bulgaria, între orașele Giurgiu și Ruse, ar urma să fie soluționată până la finele acestui an, a declarat marți directorul companiei bulgare Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, transmite BTA.

Potrivit lui Kiril Temelkov, o țeavă din componența interconectorului  dintre Giurgiu și Ruse s-a rupt în timpul lucrărilor de foraj. Cu toate acestea compania care construiește interconectorul a dat asigurări că lucrează non stop și după ce problema tehnică va fi soluționată va mai dura maxim două săptămâni până la finalizarea lucrărilor de construcție. Temelkov a precizat că elementele de suprafață ale interconectorului de pe ambele maluri ale Dunării au fost finalizate deja. Lucrările la această conductă au început în 2012. Inițial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar termenul limită a fost iarăși extins din cauza dificultăților tehnice.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Conform AGERPRES, valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar firma română Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here