Certificatele de concediu medical vor putea fi eliberate curând și electronic, conform unui act normativ ce a primit  aprobarea Executivului.

Pentru asta, medicii care le eliberează vor trebui să folosească o semnătură electronică, respectând o serie de reguli ce urmează să fie adoptate în perioada următoare.  Asigurații care vor să beneficieze de concediu medical și de indemnizația aferentă vor putea obține curând certificatul de concediu medical online, potrivit Proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005. Documentul a fost aprobat recent de Executiv și mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Conform Ordonanței: „Medicii prevăzuţi la alin. (1) (adică medicii curanți – n.red.), pot completa certificatele de concediu medical atât pe suport de hârtie, cât şi electronic şi le pot transmite pe suport hârtie sau prin m ijloace electronice de transmitere la distanţă, angajatorilor/persoanelor în drept, după caz”, mai scrie în proiectul ce va intra curând în vigoare.  Așadar, documentul de concediu medical va putea fi primit și pe mail de către pacient. Iar problema semnăturii de pe aceasta se va rezolva prin folosirea de către medici a semnăturii electronice, după cum stabilește proiectul . Totuși, chiar dacă aceste prevederi vor intra curând în vigoare, e posibil să mai dureze puțin timp până când să poată fi puse efectiv în practică. Iar asta deoarece modul de completare a acestor certificate de concediu electronice va trebui stabilit printr-un ordin de ministru, adică printr-un act normativ ce trebuie pregătit și adoptat în următoarea perioadă.

(Jurnal)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.