GostinuOrganizată în data de 28 martie de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Giurgiu, în colaborare cu autorităţile locale, ”Şezătoarea” de la Oinacu s-a desfăşurat în incinta Şcolii Gimnaziale din comună, participanţii fiind în exclusivitate copii cu vârsta de 8 şi 9 ani, alături de cadrele lor didactice.

Potrivit declaraţiei directorului C.J.C.P.C.T. Giurgiu, prof. Carmen Peţanca, pentru publicaţia noastră, cei mici au purtat costume populare şi au desfăşurat diverse activităţi tradiţionale, cum ar fi – împletitul coşuleţelor, ţesutul artizanal, cusutul de semne de carte şi de şerveţele. De asemenea, aceştia au spus poezii, ghicitori, proverbe şi au interpretat diverse melodii populare. La rândul lor, cadrele didactice le-au povestit copiilor despre felul în care se desfăşurau şezătorile de altădată şi despre cum se realizau costumele naţionale.

O altă şezătoare organizată de C.J.C.P.C.T. Giurgiu s-a desfăşurat în incinta Căminului Cultural din comuna Vedea în data de 1 aprilie.

Cu prilejul ”Şezătorii” de la Vedea, ne-a precizat prof. Carmen Peţanca, scena Căminului a fost amenajată asemenea unei odăi ţărăneşti, cu obiecte de artă populară şi de uz gospodăresc (macate, ştergare, velinţe, costume populare) pentru a crea cadrul adecvat şezătorilor de altădată, iar participanţii au fost persoane de toate vârstele (între 8 şi 75 de ani), care au împletit, au cusut, au îndrugat lână şi au curăţat porumb, toate acestea reprezentând activităţi specifice unei şezători. Bineînţeles, nu au lipsit nici dansurile – geamparaua, hora, sârba şi brâul fiind jucate cu mare plăcere de către cei prezenţi – şi nici degustarea de preparate culinare tradiţionale, ca la o adevărată şezătoare, menită să ”reînvie” atmosfera tradiţiilor vlăscene de odinioară, a conchis managerul C.J.C.P.C.T. Giurgiu.

Teodora N.