dscf0412Anul 2008 a fost unul benefic pentru locuitorii comunei Izvoarele, noua administraţie locală făcând investiţii majore în instituţiile de cultură de pe raza localităţii. Una dintre ele este Căminul Cultural, recent reabilitat, compus din sala de şedinţe a Consilului Local, modernă, dotată cu staţie şi microfoane, birou mass-media cu aparatura necesară, sală de spectacole cu peste 400 de locuri, o bibliotecă comunală la etaj, un cabinet teritorial al deputatului Daniel Chiţoiu şi, începând din luna lui mărţişor, anul acesta, un muzeu amenajat în holul de la intrare. „Ne mândrim, în principal, cu micul nostru muzeu – ne spune Nelu Căciulan, referent cultural – sperând ca în curând să-i spunem marele nostru muzeu, deoarece intenţionăm să mai colectăm de la locuitori şi alte obiecte casnice care să pună în valoare hărnicia şi priceperea acestor oameni, precum şi păstrarea datinilor şi tradiţiilor noastre, însă vă mărturisesc că, oamenilor le este greu să se despartă de obiectele vechi pe care le au în gospodărie şi care au aparţinut strămoşilor lor”. Cochet amenajat în holul de la intrarea în Căminul Cultural, micul muzeu conţine un car vechi, o ladă de zestre, costume popualre, obiecte casnice, cusături de mână, un război de ţesut şi o vârtelniţă. „Pe scena acestei instituţii de cultură – ne mai spune Nelu Căciulan – dorim să reînviem obiceiurile noastre din zonă şi mă mândresc că ele sunt multe. Avem în special sărbătorile de iarnă (Colindeţea, Pluguşorul), cele Pascale, de sărbătoarea Drăgaica avem jocul Căluşul, precum şi o serie de şezători cu muncile de peste an”.

Chiar dacă, localitatea este pitoresc izolată, sătenii din Izvoarele practică în fiecare an un obicei, spun ei, unic în zona noastră şi anume „triful”: la sfârşitul lunii lui făurar, oamenii se strâng în preajma unei vii, fac un foc şi taie prima viţă de vie pentru a fi un an bogat în recolta de struguri. Alte două motive de mândrie ale sătenilor din Izvoarele sunt Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” şi biserica care poartă hramul „Sfânta Paraschieva”. Din cele şase sate care compun comuna (Izvoarele, Chiriacu, Radu-Vodă, Petru-Rareş, Dimitrie Cantemir şi Valea Bujorului),

s-au remarcat ca valori contemporane trei rapsozi: vestitul Gheorghe Lămâie din Chiriacu, care doineşte remarcabil din fluier, Matei Marina care a participat anul acesta în luna august la Festivalul de Muzică Populară de la Sibiu şi Aurelia Poroşcheanu, solistă de muzică populară.

„Obiecte vechi sau oameni talentaţi, cu toţii fac parte din zestrea noastră actuală şi dorim să le oferim tot sprijinul acestora din urmă pentru a ne face cunoscută comuna la nivelul întregii ţări”, ne mai declara referentul cultural, Nelu Căciulan, asigurându-ne că un sprijin financiar deosebit l-au primit şi îl vor primi şi pe viitor de la deputaul Daniel Chiţiou.

Codruţa VITAN

3 COMENTARII

  1. Tatal meu a fost tratat foarte urat de catre angajati primariei Izvoarele,in special de vicele primar Gavrila Gheorghe care in fiecare zi il ameninta ca il va da afara fapt pt care tatal meu nu a mai suportat si si-a pus capat zilelor prin spanzurare in Caminul Cultural Izvoarele.In aceasta Primarie angajati sant tratati ca niste sclavi.Dar in memoriul tatalui jur ca voi face dreptate si Gavrila Gheorghe va fi pedepsit pentru k existe multe dovezi impotriva lui.omul acesta calca peste cadavre doar ca sa ii fie lui bine

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.