carne-ciorba-mielÎn această perioadă premergătoare Paștelui – după cum ne declara comisarul șef ad. al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, Fabian Țârcă comisarii CJCP au efectuat zeci de acțiuni de control la comercianții din județul Giurgiu . În urma acestor controale s-a dispus în  4 cazuri   interzicerea comercializării și retragerii din circuitul consumului uman peste 29 kg produse alimentare în valoare de 433 de lei , care erau improprii consumului uman; 

În 11 cazuri s-a luat măsura de oprire temporară de  la comrcializare  pentru  217 kg produse alimentare în valoare de 123 lei  care prezentau deficient de etichetare/informarea consumatorilor; 

S-a  luat și o  măsură de oprire temporară a prestarii serviciului de alimentație publică , fiind aplicate 38 de sancțiuni din care 29 de amenzi contravenționale în valoare totală de 49.800 lei și 9 avertismente. 

Țârcă Fabian ne mai spunea că la sediul CJPC Giurgiu,  în această perioadă sunt înregistrate 5 reclamații care vizează caracteristici necorespunzătoare a unor produse alimentare (carne, lactate) sau produse cu datele durabilităților minimale depășite.

 Perioada premergătoare sărbătorilor reprezinta un moment de vârf pentru activitatea comercială privind comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale. Iată de ce CJCP  recomandă  următoarele:

Consumatorii trebuie să cumpere produse numai din locurile autorizate. Produsele expuse spre vănzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc. chiar dacă sunt văndute la un preț mai  mic, reprezintă un risc pentru cumpărători

 CARNEA DE MIEL

 Cumpărați numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate , în piețe

Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitar-veterinară

Carnea să fie elastică și să nu prezinte suprafața lipicioasă și urăt mirositoare

Carnea achiziționata se va trannsporta în condiții igenice, căt mai repede și se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4

 PEȘTE

 La cumpărare verificați dacă peștele proaspăt prezintă următoarele modificări,solzi care se desprind ușor,corpul acoperit cu mucus urăt mirositor,branhii de culoare cenușie sau brună. 

(Jurnal)