supermarketDeşi acest produs este ostil sănătăţii multora foarte puţini dintre producătorii de alimente inserează pe etichetă etichetă menţiunea „fără gluten”, obligatorie încă de acum 3 luni.

Iată de ce cine suferă de intoleranţă la gluten găseşte cu greu prin magazine alimentele necesare unei diete care trebuie respectată cu stricteţe.  Statisticile arată că tot mai multe persoane au intoleranţă la gluten. Simptomele se manifestă prin diaree, balonare, dureri de stomac, vomă sau anxietate. În cazul copiilor, ei stagnează în greutate sau chiar slăbesc inexplicabil. Iată de ce producătorii români sunt obligaţi să menţioneze pe etichetă dacă produsele lor conţin gluten şi lactoză. Altfel riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Glutenul este o proteină care se găseşte mai ales în alimente din grâu, secară şi orz.

Nu mai puţin de 70% dintre produsele aflate în comerţ conţin gluten. Acesta se poate ascunde şi în brânzeturi, mezeluri, conserve de carne şi peşte, legume congelate, dar şi în dulciurile pentru copii, în bere sau chiar în whisky.

(Jurnal)