img_1468451_thumbs_450x300_1628441

Benzinarii reduc preţurile la pompă în ritmul melcului! Românii continuă să plătească cel mai scump plin de benzină şi de motorină din regiune! Mai scump chiar şi faţă de spanioli sau de austrieci, chiar daca barilul atinge noi praguri minime. Consiliul Concurenţei ia din nou în vizor petroliştii şi îi ameninţă cu amenzi.

România are cel mai mic preţ al benzinei la ieşirea de pe poarta rafinăriei. La pompă, taxele şi accizele adaugate ne plasează însă la jumătatea clasamentului din Uniunea Europeană.

În regiune, suntem pe locul doi în clasamentul ţărilor cu cel mai mare preţ pentru un plin de combustibil. Slovacii sunt singurii care au preţuri ceva mai mari.

Situaţia le-a ridicat semne de întrebare şi experţilor de la Consiliul Concurenţei (vezi în materialul video declaraţia lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei)

Preţul barilului de petrol – motivul cel mai des invocat de petrolişti atunci când anunţau scumpiri – doboară record după record. A ajuns sub 50 de dolari, minimul ultimilor şase ani!

Între timp, la pompă, cumpărăm benzina şi motorina mai scumpe decât vecinii bulgari sau unguri, mult mai generoşi în ieftiniri. Dacă este să facem un calcul, la aceasta benzinarie, pentru un plin trebuie să scoatem de buzunar peste 61 de euro pentru motorină şi peste 62 de euro pentru benzină, a transmis corespondentul TVR Ionuţ Gheorghe, de la o benzinărie din capitală.

Sunt preţurile afişate joi în patru benzinării, din patru mari oraşe europene. Ne-au fost trimise de telespectatorii TVR.

Preţul la combustibil în Spania diferă de la o benzinărie la alta. La aceasta, de pildă, pentru un plin de 50 de litri de motorină se plăteşte 54 de euro, iar pentru 50 de litri de benzină 60 de euro, a transmis corespondentul TVR la Madrid, Felix Damian.

Dacă influenţa cotaţiei barilului se simte deocamdată limitat în preţul de la pompă, scăderea TVA de la 1 ianuarie ar trebui să tragă în jos preţurile. Asta dacă între petrolişti nu există o înţelegere.

ÎIn 2011 ei au fost amendaţi cu 205 milioane de euro pentru că au încălcat legea concurenţei. Aceştia stabiliseră să scoată simultan de pe piaţă sortimentul de benzină EcoPremium.