Poposind la scurt timp după consumarea celui mai important eveniment al comunei Comana, Ziua satului, am fost surprinşi de ezitările primarului Aurel Enache, care a refuzat la început să ne vorbească despre reuşitele sale, tocmai din dorinţa de a nu se crede că îşi doreşte un mod special acest lucru, aşa cum o fac mulţi astăzi, de a-şi da cu cărămida în piept, cum se zice. Motiv pentru care, la începutul discuţiei, începute de noi, i-a lăsat pe câţiva consilieri locali să inventarieze ultimele proiecte finalizate în comună. Profesorul Gheorghe Morcov, dascăl de peste patru decenii în acest loc protejat de îngerii naturii, ne invita să-i privim pe oamenii acestei comunităţi pentru a ne da singuri seama cât de mulţumiţi sunt aceştia de transformările petrecute în ultima perioadă în satul lor. Primarul era încă plăcut afectat de oaspeţii aleşi pe care-i găzduise, pentru o zi, la marea sărbătoare a comunei. Avusese privilegiul de a-i strânge mâna, urându-i „bine aţi venit!”, chiar preşedintelui ţării, Traian Băsescu. Un moment pe care, ne mărturisea el cu emoţie, nu-l va uita toată viaţa. Dincolo de amenajările rurale ce oferă un aspect cochet comunei, marea mândrie a primarului Enache rămân investiţiile în infrastructură.

„Am asfaltat aproape 8 km de şosea în comuna Comana, care se adaugă celor doi kilometri de drum judeţean asfaltat, aceasta din urmă fiind o lucrare realizată prin intermediul sponsorizărilor” ne spunea primarul Enache.

„Doar 3,8 km de drum mai lipsesc pentru a putea asfalta întreaga comună, iar lucrul acesta îl doresc împlinit până la încheierea acestui an. Primele cărămizi la o nouă şi modernă sală de sport vor fi aşezate în cel mult două săptămâni, o lucrare în valoare de 40 de miliarde de lei şi derulată prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Vreau să evidenţiez şi câteva din punctele de atracţie, naturale, ale comunei, amenajări peisagistice de excepţie, de tipul proiectului „La Fântână”, cât şi o altă amenajare de parc în satul Vlad Ţepeş pentru care urmează în scurt timp să se organizeze o licitaţie. Valoarea acestei ultime investiţii se ridică la 7 miliarde de lei, ea derulându-se prin Ministerul Mediului.”

I-am explicat lui Aurel Enache că nu trebuie să se jeneze să ne vorbească despre toate proiectele înfăptuite de el până acum, şi că atragerea unor astfel de investiţii ţine tocmai de abilitatea primarului de comună, de eforul acestuia de a convinge ministerele şi pe specialişti că fondurile alocate nu se duc pe apa sâmbetei ci ele sunt generatoare de viaţă civilizată, Comana devenind astăzi un loc plin de atracţii pentru oamenii din întreaga lume. Comuna gestionată de primarul Aurel Enache are în continuare potenţialul necesară pentru a deveni unul din cele mai importante destinaţii turistice din sudul ţării, odată cu demararea proiectului „Parc Natural Comana”.

„Foarte curând va fi început şi proiectul european Prundu – Gostinari – Comana, un ADI ECO la nivelul zonei Muntenia, în valoare de 6 milioane de euro, singurul ADI din judeţul Giurgiu” ne mai spunea primarul comunei. În urma realizării acestui proiect la Comana se va construi un Centru de zi pentru persoanele asistate social. Vor urma alte şi alte proiecte, ca cel vizând reabilitarea Casei de Cultură a comunei sau cel privind achiziţionarea a 3 maşini pentru colectarea gunoiului menajer şi a 3000 de pubele pentru rezolvarea problemei salubrizării comunei. Tot în acest scop aici se va construi peste puţină vreme şi o staţie de compost. „Din nefericire pentru noi, din cauza proiectului Parcului Natural Comana s-a pierdut avizul pentru apă-canal în satul Vlad Ţepeş, unde ar fi trebuit amenajată o staţie de epurare” spunea cu regret primarul comunei. Priveam pe fereastră cum câţiva elevi se întorceau de la şcoală, hârjonindu-se pe străzile comunei. Observându-mi insistenţa cu care îi priveam, primarul n-a omis să-mi precizeze că toate şcolile comunei (din Budeni, Comana, Vlad Ţepeş, Grădiştea şi Falaştoaca) au fost reabilitate, vorbindu-mi în continuare despre grija celor ce alcătuiesc Consiliul local pentru momentele de destindere ale cetăţenilor „Grădiştea are acum, la rândul ei, un parc generos, de circa 1000 de mp, care întregeşte zestrea naturală a localităţii. Un alt parc de 500 de mp a fost amenajat în chiar centrul comunei Comana” conchidea primarul Aurel Enache. Deşi vizibil iritat de întrebările noastre privind cele două drumuri 603 şi 412, aproape impracticabile pentru autovehicule, accesibile poate, doar tanchetelor şi căruţelor zdravene, Aurel Enache n-a dorit să facă vreun comentariu asupra acestui subiect, deşi cei ce se încumetă să se aventureze prin acest loc, care lesne ar putea fi botezat „Drumul Oaselor” sau „Drumul fără de întoarcere”, pot întâlni, ca pe o ironie, la numai un kilometru depărtare de intrarea în comună, câteva pancarte pe care stă scris, cu majuscule: „Acest drum este administrat de Consiliul Judeţean Giurgiu”(!). Un obiectiv asumat care continuă de foarte multă vreme să constituie o ruşine pentru cei ce ar fi putut, în mandatele anterioare, să refacă una din cele mai frumoase şi mai pitoreşti rute ale acestui judeţ. Comentariile… rămâne să le faceţi d-stră!

T. Florian şi C. Vitan