Membrii grupărilor mafiote au grijă să nu calce un pas în afara regulilor adoptate în „comisiile interlopilor” – scria de curând Marian Păvălaşc la Evenimentul zilei. Ei  au voie să folosească doar arme albe, trebuie să aibă amante, dar să nu divorţeze de soţii. Nu le este teamă de poliţişti şi procurori, aşa cum le este frică să nu-şi pună toţi „colegii” în cap. Dacă de primii mai pot scăpa cu un avocat cu lipici, de rivali nu scapă decât în coşciug. 

 Care sunt cele 12 porunci din „Biblia” INTERLOPILOR

Pentru a se evita asasinatele între interlopi, încălcări de teritoriu care ar atrage atenţia Poliţiei şi Parchetelor, mafioţii români şi-au întocmit un set de reguli, un fel de „Biblie” care trebuie respectată de toate clanurile. Încălcarea codului înseamnă întrunirea liderilor dintr-un oraş şi adoptarea unei sancţiuni. În fiecare zonă a ţării există „un naş” care veghează la respectarea „Bibliei”. Printre reguli este şi cea care impune „să nu tânjeşti la femeia unui rival”…

În ultimii ani, procurorii DIICOT au reţinut membri ai celor mai puternice clanuri mafiote, cum ar fi cel al Sportivilor, Cordunenilor, Caran şi, bineînţeles, al Cămătarilor. Mulţi dintre aceştia se află încarceraţi chiar  în Penitenciarul de Maximă siguranţă de la Giurgiu.  Din mărturiile culese de anchetatori şi din discuţii cu membrii acestei lumi, colegii noştri au alcătuit un cod secret cetăţenilor  obişnuiţi, un cod pe care îl respectă cu sfinţenie interlopii…sau cel puţin aşa pretind ei.

LEGEA 1 – Cooperare cu Poliţia

În fiecare judeţ este desemnat un lider care trebuie să ţină legătura cu Poliţia. Acesta face schimb de informaţii cu oamenii legii în momentul când au loc incidente în oraş pentru a linişti lucrurile rapid.

În schimb, autorităţile trebuie să împiedice vărsările de sânge dintre găşti. „Nu ne trebuie sânge, noi trebuie să trăim”, susţine Renato Sârghi, din Galaţi, unul dintre cei mai bătrâni lideri din ţară. Vă avertizăm că urmează dezvăluiri şocante.

LEGEA 2 – Ucigaşul unui interlop va fi judecat de Mafie

Vom da aici cazul  unuia dintre cele mai sângeroase asasinate. Interlopul Marian Ivan, liderul mafioţilor din Galaţi, a fost ucis, prin înjunghiere, în mijlocul străzii, de un alt interlop, Nelu Enache.  Ceilalţi lideri din Galaţi au transmis, prin Renato, sentinţa pentru asasin: „Vreau judecată, dar nu cu sânge”. În traducere asta însemna fără focuri de armă şi fără înjunghieri în zonele care pot duce la decesul victimei.

Nelu Enache şi-a recunoscut imediat vina, primind o condamnare de 19 ani de închisoare. Când sentinţa este alta, este pusă o săgeată. Asta înseamnă că un membru al grupării va trebui să-l ucidă pe rival şi apoi să-şi asume anii de puşcărie.

LEGEA 3 – Mama trebuie iubită

Paradoxal, aceste brute, îşi respectă mamele. Obligaţia interlopilor este să-şi ţină mama aproape şi să aibă grijă de ea. Cazul Cămătarilor evidenţiază cel mai clar acest lucru, fiind de notorietate că  Nuţu şi Sile Cămătaru erau luaţi la întrebări doar de către mama lor.

LEGEA 4 – Să se facă şi lucruri bune (donaţii către Biserici)

Alături de traficul de carne vie, droguri, execuţii şi furturi, un interlop trebuie să-şi spele păcatele şi să facă şi lucruri de bine. Din acest motiv, mulţi interlopi merg la biserică destul de des sau realizează donaţii importante în numele bisericii.

LEGEA 5 – Alegerea unui lider

„Nu trebuie să fim încălecaţi, aşa că după moartea unuia trebuie să fie un lider nou”, explică Renato pe limba lor după asasinarea şefului din Galaţi, Marian Ivan.

LEGEA 6 – Omerta, tăcerea e de aur

Cei care sunt „pârâcioşi” sunt pedepsiţi automat de membrii clanurilor. Din acest motiv, locotenenţii unor lideri preferă să facă închisoare decât să ajungă la o înţelegere cu procurorii.

LEGEA 7 – Din Mafie nu poţi demisiona

Membrii clanurilor nu sunt lăsaţi să renunţe la „familie” , pentru simplu motiv că astfel nu mai pot fi controlaţi de către lideri. În plus, reprezintă un risc ca faptele lor să ajungă la urechea procurorilor.

LEGEA 8 – Discreţia

Liderii şi membrii clanurilor nu trebuie să-şi prezinte în public averea, ci trebuie să fie cât mai modeşti. Regula aceasta este însă una dintre cele mai des încălcate de interlopi. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns să-şi prezinte averea chiar şi în poze pe Facebook sau pe filmuleţe pe Youtube, în care stau sub o ploaie de bancnote de euro…

LEGEA 9 – Împărţirea teritoriului

În cadrul consiliilor purtate de liderii clanurilor, fiecare grupare primeşte un teritoriu de acţiune, dar şi permisiunea de a desfăşura un anumit tip de infracţiuni. În cazul în care un clan doreşte să facă şi trafic cu droguri, alături de prostituţie, trebuie să ceară acordul consiliului.

LEGEA 10 – La bătrâneţe vine şi legalizarea operaţiunilor

După ce trec de 50 de ani, mafioţii încearcă să-şi legalizeze afacerile. În loc de trafic cu carne vie şi taxe de protecţie, deschid baruri, restaurante, firme de securitate şi săli de fitness.

Legea 11 – Alunecarea către alte femei.

Amantele sunt o prezenţă obligatorie în „arsenalul” unui mafiot. „Cei din lumea interlopă alunecă la mai multe femei. Aşa suntem noi, iubim mai mult, nu putem să ne oprim numai la soţiile noastre”, punctează serios Renato Sârghi.

Legea 12 – Iubire şi pentru soţii şi pentru amante.

Interlopii trebuie să iubească fiecare femeie cu care se culcă, deci şi pe soţii şi pe amante. „Vreau să ştie că le-am iubit şi nu am făcut-o în perversitate, ci am fost sincer”, a trecut în testamentul său Marian Ivan. Soţiile mafioţilor nu par să fie impresionate de această regulă. Ele au obiceiul de a le scuipa, părui şi bate pe amante când le întâlnesc în public.

Pedepsele celor care „ciripesc”

„Şobolani”, aşa cum sunt numiţi pârâcioşii care au tupeul să facă plângeri penale împotriva unui interlop, au parte imediat de răzbunarea dură a Mafiei. Orice sesizare către Parchet sau Poliţie este parată la început cu o altă plângere penală făcută de interlop, sau de un om al clanului, împotriva martorului pentru infracţiuni de furt cu plata de despăgubiri. Pentru anularea plângerii, li se cere martorilor

să-şi retragă şi ei declaraţiile depuse la Parchet.

Dacă nu funcţionează prima metodă de intimidare, urmează ca „şobolanul” să-şi piardă locul de muncă şi să rămână fără surse de venit. Patronii firmelor unde lucrează martorii sunt „rugaţi”

să-i dea afară pe aceştia dacă nu vor să aibă probleme. Se trece apoi la ameninţări fizice şi la punerea lor în practică. „Au loc discuţii pe un ton ridicat între persoane necunoscute, purtate sub fereastra sau sub balconul martorilor, în cadrul cărora unul dintre participanţi spune că „familia cuiva va plânge în curând, dacă nu se face ce trebuie”, dezvăluie un membru al lumii interlope.

Apoi urmează bătăia fără urme: martorii sunt luaţi şi de pe stradă şi duşi în locuri retrase, unde sunt loviţi puternic, de obicei în zone unde nu rămân semne vizibile pe corp (la ficat de exemplu).

Biblia interlopilor,

după ”model italian”!

„Biblia” interlopilor autohtoni are ca sursă de inspiraţie codul Mafiei italiene. În 2007, când mafiotul Salvatore Lo Piccolo a fost arestat avea asupra sa o listă a celor zece porunci ale membrilor Cosa Nostra:

1. Nimeni nu se poate prezenta direct unui om de onoare. Trebuie să existe o a treia persoană care să facă introducerea.

2. Niciodată să nu te uiţi la soţia unui prieten.

3. Să nu fii văzut în compania unui poliţist.

4. Nu trebuie să intri în cluburi.

5. Să fii mereu pregătit pentru a îndeplini ordinele.

6. Trebuie să fii întotdeauna punctual.

7. Soţiile trebuie tratate cu respect.

8. La o întrebare trebuie să răspunzi doar cu adevărul.

9. Nu poţi fura de la altă familie.

10. Cine nu putea intra în Cosa Nostra: cei cu rude în Poliţie şi cine are o rudă care a trădat deja mafia.

Redacţie