Curtea de Apel București a respins apelul clienților BCR într-unul dintre cele mai lungi procese colective pe clauze abuzive din România, obligând în același timp reclamanții la plata unei sume astronomice pe post de cheltuieli de judecată.

Grupul de circa 200 de clienți, reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea, cerea constatarea caracterului abuziv al dobânzii revizuibile, practicată de BCR înainte de 2010, și trecerea la o formulă de dobândă formată din indicele Euribor și o marjă fixă care, la majoritatea clienților, s-ar fi situat în jurul nivelului de 2%. Cele două judecătoare din acest caz au dat însă dreptate BCR, nefiind cunoscută deocamdată motivarea deciziei. Mai mult decât atât, potrivit bancherul.ro, clienții au fost obligați la plata sumei de 219.369 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, bani care vor ajunge în contul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, reprezentată în acest dosar de mama fostului ministru PSD. Dan Șova, Ana Diculescu Șova.

Pentru un singur dosar, fie el și cu mai mulți reclamanți, suma este una uriașă. Pe de altă parte, plata unor sume atât de mari de către bancă pentru serviciile celor mai bine cotați avocați din țară subliniază disproporția evidentă între aceasta și clienți. Pentru BCR, 219.000 de lei nu înseamnă nimic, în timp ce pentru clienți, chiar și a 200-a parte din această sumă, cât va avea fiecare de plătit, înseamnă destul de mult.

Chiar dacă decizia Curții de Apel nu este definitivă, ea este executorie, așa că banca poate cere clienților banii înainte de a se judeca recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procesul este la a doua judecare, după ce inițial BCR mai obținuse o dată câștig de cauză la Curtea de Apel București. ICCJ nu a fost atunci de acord cu decizia Curții de Apel și a trimis dosarul spre rejudecare. Acest fapt, combinat cu jurispridența ICCJ, mult mai favorabilă clienților decât cea a Curții de Apel, arată că decizia finală ar putea fi alta. Până atunci însă, clienții trebuie să cotizeze niște bani la bunăstarea avocatului BCR, mămica demisului Dan Șova. Înțelegem acum  de ce politicieni ca Șova ne tratează cu un astfel de dispreț , pe noi cetățenii acestei țări în care încă cei cu bani ” fac cărțile” în jocul de- puterea! (Jurnal)