Cu câteva zile în urmă, aproape 600 de manifestanţi – în majoritatea lor femei – au pătruns într-o clădire a Senatului american, în semn de protest faţă de despărţirea unor familii de imigranţi şi trimierea lor în centre de retenţie, după care au fost arestaţi pentru o scurtă perioadă de timp, după cum relatează news.ro, care citează AFP.

Învelite în pături de supravieţuire, ca cele distribuite copiilor despărţiţi de părinţii lor imigranţi clandestini, protestatarele au purtat o mare banderolă rotundă cu mesajul ”Familiile trebuie să rămână împreună în libertate”.

Poliţia Capitoliului a anunţat mai întâi că a arestat 575 de indivizi, cărora li s-a spus că sunt pasibili de o amendă, după care toți cei reţinuţi au fost eliberaţi. Fără violențe, fără îmbrânceli, fără huiduieli…

Actriţa americană Susan Sarandon a fost  prezenţă printer manifestante postând pe Twitter o fotografie de la miting, cu mesajul :”Şi mai multe acte puternice, frumoase, din partea a sute de femei care spun că noi cerem ca familiile despărţite de politica imorală” a Poliţiei însărcinate cu Imigraţia (ICE) ”să fie reunite”. ”Arestată”, a mai scris ea pe Twitter, fără să ofere alte precizări, denunţând ”politica crudă a toleranţei zero” a lui Donald Trump

Implementarea unei politici a ”toleranţei zero”, la începutul lunii mai, urmăriri sistematice angajate împotriva părinţilor fără acte care traversează frontiera împreună cu copiii lor , toate acestea au condus la despărţirea a peste 2.300 de minori în câteva săptămâni. Însă această practică de despărţire a fost anulată săptămâna trecută de Trump, în urma unui val de condamnări, declanşat de imagini cu copii plângând în centre de primire, în unele cazuri la mii de kilometri de părinţii lor, plasaţi în centre de retenţie. Mai multe democrate s-au dus în întâmpinarea manifestanţilor în clădirea Senatului. O aleasă din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Pramila Jayapal, a primit de asemenea o amendă după ce a trecut de partea manifestanţilor. După cum constatăm, forțele de ordine americane dau amenzi fără a folosi violența chiar și atunci când Senatul este ocupat în forță de un grup de femei. Altă țară, altă democrație, alt mod de a înțelege relațiile dintre oameni …!

(Jurnal)