La data de 11 octombrie Guvernul aprobase o ordonanţă ce prevedea ca numai persoanele al căror venit pe membru de familie care nu depăşeşte 425 de lei să primească, în iarna 2009 – 2010, ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Realizând, probabil, că ordonanţa cu pricina ducea la mari diferenţe şi chiar la imposibilitatea familiilor cu un venit de peste 425 de lei lunar să îşi achiziţioneze combustibili sau să îşi achite facturile de încălzire, pe data de 19 octombrie premierul interimar Emil Boc a solicitat Parlamentului României să aprobe, în regim de urgenţă, modificarea acestui plafon, care urma să devină 615 lei lunar pe membru de familie.

Altfel spus, începând cu data de 1 noiembrie, nu doar cei ale căror venituri ajung la 425 de lei urmează să primească ajutor pentru încălzirea locuinţei, ci şi cei care se încadrează în intervalul 425 – 615 lei pe membru de familie. Cu alte cuvinte, vor putea beneficia de ajutor pentru încălzire toate persoanele care au un venit lunar pe membru de familie de cel mult 615 lei. După cum ne declara directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu, Ion Vişan, până în prezent la sediul Direcţiei s-au primit circa două mii de cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, cele mai multe – opt sute la număr – fiind pentru combustibilii solizi.

De asemenea, au mai fost primite solicitări pentru încălzirea apartamentelor de la zece asociaţii din municipiu, precum şi de la cinci sute de propritari care au încheiate contracte individuale de furnizare a agentului termic cu SCUT Giurgiu. În jurul datei de 22 noiembrie, conducerea DAS va înainta Agenţiei de Prestări Sociale o cerere pentru furnizarea sumelor de bani necesare, mai mici, se pare, decât anul trecut, ca şi numărul mai mic de cereri înregistrate până la această dată. Pentru obţinerea unui ajutor pentru încălzirea locuinţei, solicitantul trebuie să depună, la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială din spatele Gării Giurgiu Nord, pe lângă cererea propriu-zisă, şi documente doveditoare ale venitului lunar pe membru de familie.

Din păcate, Ion Vişan s-a arătat nemulţumit de decizia guvernului de a se plăti aceste ajutoare financiare lunar, şi nu întreaga sumă, odată aşa cum s-a procedat până în prezent. „Acest lucru va duce la o supraaglomerare a ghişeelor noastre, şi în mod cert la nemulţumiri din partea populaţiei”, a încheiat Ion Vişan.

Oana CĂLIN