case-de-pariuriMulţi s-au întrebat  cine sunt cei ce sunt văzuţi intrând săptămână de săptămână în ”casele” de pariuri sportive din municipiu, locaţii ce au luat cu asalt, de vreo doi ani, cartierele şi zonele din centrul oraşului Giurgiu. Iată că zilele trecute am aflat aproape întâmplător   cine sunt împătimiţii  după câştiguri norocoase, chiar din partea unor clienţi ai acestor case de pariuri. Ei ne spuneau că marii ”parieuri” sunt cei pe care-i vezi aproape zilnic intrând şi ieşind din aceste agenţii, preocupaţi de ştirile ce le-ar putea oferi mai multe informaţii privind pariurile făcute.

Există printre aceştia, după cum ne relatau sursele, o faună aparte pentru care pariurile sunt un fel de hobby. Ei pot fi văzuţi coborând din maşini luxuoase, dar  întrebaţi unde lucrează vor ridica din umeri, privindu-te bănuitor. Despre aceştia am aflat că mulţi dintre ei sunt ”peşti”, dar nu orice fel…

Pentru a nu fi condamnaţi de lege pentru proxenetism aceşti băieţi  au un sistem simplu de a se feri de încurcături. După ce se căsătoresc cu acte în regulă cu fata trimisă ulterior în străinătate, ”la produs”, miresele   le trimit  lunar de acolo,  în ţară,  ”uzufructul” activităţii lor lucrative: euroi, tati, euroi! Şi, ca nişte soţi iubitori, ce sunt,  ce ar putea face aceşti bărbaţi decât  ori să încerce să majoreze câştigurile, ori să ucidă senzaţia de plictis care îi încearcă pariind pe te miri ce…

Conform aceloraşi surse, casele de pariuri nu sunt altceva decât locuri de întâlnire pentru cei ce se ocupă cu activităţi discrete, neştiute de nimeni, ci doar bănuite şi puse sub observaţie de ofiţeri sub acoperire.

Dincolo de aceştia, în rândul celor care pariază pot fi întâlniţi profesori, dar şi destui elevi de liceu, şi mare parte dintre cetăţenii care s-au cam săturat de aşteptarea potului cel mare jucând la 6 din 49, mulţumindu-se din când în când cu câştigurile cu mult mai modeste ale unor pariuri câştigate în aceste agenţii.

Una peste alta, calculele studiilor sociologice privind apetitul românului  de a paria, susţin că el vine din starea socială deloc roză a populaţiei, dar mai ales din dorinţa unora, de căpătuială peste noapte, fără efort. Acelaşi lucru se întâmplă  şi în ceea ce priveşte  agenţiile în care se pot accesa aparatele de tip ”slot machine”, Casinouri de cartier  în care destui şi-au lăsat maşini, case, şi-au distrus căsnicii, ruinat vieţi, devenind dependenţi de păcănele… Dar asta este o altă poveste  pe care o vom aborda cu altă ocazie, vă promitem!

(Jurnal)