Miercuri 21 ianuarie, în ședința Consiliului județean Giurgiu, Consilierul independent Liliana Buga (fost consilier  PPDD) a prezentat din calitatea sa de lider al unui număr de 15 consileri județeni,  motivele care au dus la inițierea Proiectului de HCJ privind încetarea calității de vicepreședinte, a lui Cristian Marciu. Liliana Buga a precizat printre altele :Conform articolului 101 din Legea Administrației Locale, privind eliberarea din funcție a vice președintelui Cristian Marciu, solicităm acest lucru prin vot secret. Inițiativa politică aparține unei treimi din numărul consilierilor județeni, proiectul este semnat de 15 consileri, care formează noua majoritate politică din CJ Giurgiu. Pe cale de consecință solicităm eliberarea din funcție și alegerea altei persoane care să îndeplinească această calitate. Deci, este inițiativa politică a unei noi majorități politice din CJ Giurgiu.

La rândul său, în expunerea de motive pentru această hotărâre, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea a precizat următoarele: “(…) prin adresa nr. 36482/G/03.08.2012 înregistrată la Consiliul Judeţean Giurgiu cu nr. 12485/31.08.2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) comunică raportul de evaluare privind pe domnul consilier judeţean Marciu Ovidiu Cristian Dan, raport rămas definitiv prin necontestare prin care constată că acesta s-a aflat în incompatibilitate întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean între anii 2008-2012 nu a respectat prevederile dispoziţiilor art. 90 din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediului de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. S-a demonstrat faptul că o societate cu capital privat, la care acesta deţinea calitatea de asociat unic şi funcţia de persoană fizică autorizată, au încheiat contracte de prestări servicii cu instituţii publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean, în valoare de 17 509,99 lei.”  Precizăm că Marciu Cristian şi-a pierdut funcţia de vicepreşedinte şi consilier judeţean pentru faptul că a derulat prin firmele sale afaceri cu Consiliul Judeţean Giurgiu, în perioada 2008-2012, deşi legea nu-i permitea acest lucru. Pentru aceasta Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. În urma acestei decizii Cristian Marciu nu mai poate fi consilier judeţean timp de 3 ani.

Consilierii prezenți au fost de acord cu demiterea

După efectuarea votului secret s-a constatat că toți cei 17 consilieri cu drept de vot au fost de acord cu proiectul respectiv, astfel încât Vice Președintele Cristian Marciu a fost eliberat din funcție.  Într-un exercițiu de mare fair play politic, președintele CJ, Vasile Mustățea, i-a mulțumit proaspătului demis pentru activitatea desfășurată până acum , urându-i succes în cea viitoare.  Conform legii, s-a solicitat inițiatorilor proiectului propuneri de candidaturi pentru alegerea prin vot secret a noului vicepreședinte. Liliana Buga, în numele grupului, l-a propus  candidat pe independentul Matei Ionuț Dumitru (fost consilier PSD!). După efectuarea votului secret, acesta a fost ales în funcția de vicepreședinte, cu 17 voturi din 17.  Vasile Mustățea și-a exprimay speranța că de data aceasta  prefecta Nina Crișu nu va mai ataca în Contenciosul administrativ și această hotărâre. ( Ar fi culmea!)

N.Red. Noul Vice Președinte nu a dorit să facă deocamdată nicio declarație de presă. După aceste momente mai mult s-au mai puțin palpitante noua majoritate PNL din CJ a aprobat pe bandă rulantă și celelalte 7 proiecte inițiate de președintele Vasile Mustățea, printre ele aflându-se și acordarea unui sprijin financiar în valoare de 70.000 de lei, Sindicatului ”Pentru Dreptate și Echilibru Social -Giurgiu”, dar și utilizarea excedentului bugetului local, în sumă de 29.155.046 lei ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare.

De precizat că o parte a presei locale s-a și apucat  ( într-un fel, justificat), să critice această  numire a lui Matei Ionuț Dumitru în funcția de vicepreședinte, căruia i se reproșează nu numai nivelul de pregătire mediocru cât și lipsa de experiență într-o astfel de funcție decizională. (C.H.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here