Furturile din cimitirele municipiului şi vandalizarea mormintelor a constituit o problemă serioasă ani la rând pentru administraţia locală. După ce primarul Nicolae Barbu a anunţat în toamna trecută că cimitirele vor fi păzite, zi şi noapte, de  agenţii poliţiei locale, localnicii au crezut că nu vor mai trăi coşmarul de a-şi găsi mormintele apropiaţilor, vandalizate. Minunea n-a durat însă decât  câteva zile… Giurgiuvenii ce îşi au rudele îngropate în Cimitirul Smârda, de exemplu,   ne reclamau că sunt  exasperaţi de faptul că le sunt furate candelele, lumânările, coroniţele şi chiar  buchetele lăsate pe cruci sau morminte, aşa cum s-a întâmplat în zilele de sărbătoare de la finele anului trecut. Cineva ne spunea că dispar  felinarele din metal şi că de multe ori brazii şi arbuştii ornamentali sunt smulşi cu totul, din pământ, deşi unii au  peste un metru înălţime. Şi furturile s-au înmulţit de când la conducerea SC Spaţii Verzi Giurgiu şi implicit a Serviciului cimitire se află Eugen Dumitru. Cel de care deunăzi scriam că deşi are o pensie de zeci de milioane, ca fost ofiţer de artilerie antiaeriană, a fost angajat (de nu ştim cine şi de ce?), să huzurească pe banii contribuabilului, gestionând cu ignoranţă dramele pe care le trăiesc tot mai des contribuabilii atunci când găsesc mormintele rudelor  pângărite de hoţi. Ştiţi care a fost soluţia găsită de Gheorghe al nostru?  Să impute stricăciunile şi furturile agenţilor de pază.

În condiţiile în care accesul în cimitir se poate face de oriunde, prin şi peste gard. Aşa s-au pomenit paznicii că fac muncă voluntară, traversaţi de fiori de gheaţă la fiecare adiere de vânt, când sunt de serviciu, noaptea,  plimbându-se ca nişte vârcolaci printre crucile cimitirului. De multe ori cetăţenii păgubiţi sunt trimişi să ia legătura cu intendenta, deşi sunt voci care susţin că de obicei intendenţii cimitirelor sunt mână în mână cu hoţii! Concluzia fiind că la Giurgiu moartea “ustură” tot mai rău la buzunar! Ce este de făcut în acest caz? Poate o  să ne spună mai marele staroste peste cimitire, infanteristul Gheorghe Dumitru, care,  ar putea să ceară, de ce nu,  agenţilor de pază să tragă cu urechea la ce şoptesc răposaţii despre chestia asta murdară, Doamne iartă-ne!

D. Zgropatu

6 COMENTARII

 1. In acest extras din legea 333/2003 se prevede (printre altele) urmatoarele:
  In timpul serviciului, personalul de paza este obligat:
  a) sa cunoasca locurile si punctele vulnerabile din perimetrul obiectivului, pentru a preveni producerea oricaror fapte de natura sa aduca prejudicii unitatilor pazite;
  b) sa pazeasca obiectivul, bunurile si valorile nominalizate in planul de paza si sa asigure integritatea acestora;
  etc.
  In aceste conditii eu inteleg ca, odata ce furturile din cimitire continua ca si inainte de instituirea pazei, direct raspunzatoare de aceste fapte se face chiar firma de paza si , ca urmare, despagubirea trebuie sa o faca tot acestia. Doar asa, cred eu, ca cei aflati la conducerea acestor societati vor putea justifica salariul pe care il primesc chiar de la cei pagubiti, contribuabili si ei la bugetul local, pentru ca , sa ma ierte Dumnezeu, nu cred ca este giurgiuvean sa nu aiba o ruda ingropata in unul din aceste cimitire.
  Ca sa nu ne gandim cat mai serios sa ne ardem mortii si nu sa ii ingropam eu spun ca ar trebui sa-i „ardem” pe ei la salariu si atunci se va rezolva ceva.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.