broken-chains-of-slavery-inspiration-5_1Orice român care are o datorie, dar nu mai poate să o platească la 90 de zile de la scadență, poate apela de acum la instanță.

Procesul ștergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care omul trebuie să strângă cureaua și să achite măcar jumătate.

Orice persoană fizică aflată în dificultate financiară, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, și care constată că nu are bani să le plătească, nici acum și nici în următoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare în insolvență.  Valoarea ”prag” a datoriilor de la care poți cere insolvența  datoriilor este de 14.000 de lei,  adică suma a 15 salarii minime pe economie. Cu cel puțin 30 de zile înaintea depunerii cererii, trebuie anunțați toți creditorii de intenție. Adică băncile, companiile de telefonie mobilă, de utilități, asociația de locatari și toate entitățile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp. Ștergerea datoriilor se face dacă într-un singur an ai acoperit jumătate din datorii sau măcar 40% in 3 ani sau dacă ai ajuns la 75% din cât stabilise instanța că ai de plătit.

Atenție! Nu pot cere insovența cei care au fost concediați în ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renunțat la contractul de muncă prin acordul pățtilor sau demisie în ultimele 6 luni. Nici cei care deși nu au venituri, nu-și caută de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Și nici cei care s-au împrumutat în ultimele 6 luni și au rate cât un sfert din datoriile totale.(Jurnal)