În data de 20.11.2013, ora 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, judeţul Dolj s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui microbuz marca Ford, cetăţeanul german Hussein O., în vârstă de 22 ani. Acesta era însoţit de cinci persoane, trei bărbaţi şi două femei, care au prezentat la controlul de frontieră cărţi de identitate, titluri de călătorie, cărţi de rezidenţă, paşapoarte şi permise de şedere eliberate de autorităţile germane. Procedând la verificarea documentelor de călătorie, echipa mixtă formată din poliţişti de frontieră români şi bulgari a constatat că patru din cei cinci pasageri au prezentat documente în care erau aplicate fotografiile altor persoane.

Câteva ore mai târziu, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, judeţul Dolj s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui autoturism marca Opel, cetăţeanul bulgar Dimitar T., în vârstă de 25 ani. Acesta era la rândul său însoţit de doi bărbați care au prezentat la controlul de frontieră două cărţi de identitate bulgăreşti.

Și în acest caz echipa mixtă formată din poliţişti de frontieră români şi bulgari a constatat că unul dintre pasageri avea o carte de identitate bulgărească în care era aplicată fotografia altei persoane.

În cadrul primelor cercetări s-a constatat că documentele sunt autentice, dar că nu le aparţin, iar cei în cauză le-au folosit pentru a ajunge în vestul Europei. Conform protocolului româno-bulgar, cele cinci persoane şi documentele de călătorie au fost predate Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea stabilirii identităţii reale a persoanelor în cauză şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. (JGR)