niculaeFoto: Ioan Niculae ținând în mână obiectul care credea el că îi va aduce mai repede eliberarea din Penitenciar , pentru operele fecunde ce l-au scutit de  frecat  menta …  

 

Efortul  intelectual al eruditului om  de cultură Ioan Niculae nu a impresionat instanța, prin urmare,Tribunalul Dâmboviţa a respins definitiv, marţi 22 septembrie, cererea de eliberare condiţionată depusă de omul de afaceri, patronul echipei Astra Giurgiu. Niculae  execută o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul ‘Mită la PSD’. În motivarea deciziei luată atunci de Judecătoria Găeşti, magistraţii arătau că Ioan Niculae a executat o treime din pedeapsă, însă timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri în Penitenciar nu a format instanţei convingerea că el s-a îndreptat. Astfel, judecătorii au calculat că Ioan Niculae are de executat 914 zile de închisoare, iar fracţia minimă de o treime (aplicată persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

 Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adaugă 150 de zile ca urmare a faptului că a scris 5 cărţi iar restul de 16 zile reprezentând munca prestată în Penitenciarele Jilava şi Găeşti. În total, în cazul lui Ioan Niculae se iau în considerare cele 305 zile executate.

 Judecătorii  au considerat probabil că detenția   îi stimulează acestuia intelectul  fiind un mediu propice  pentru un scriitor în plină evoluție . Dacă pentru miliardar munca în Penitenciar este răsplătită cu zile câștig nu același lucru am putea spune și despre salariați domniei sale care deși au  muncit pentru firmele acestuia, aceștia  nu și-au încasat banii necesari pentru a-și întreține familiile. Același lucru este valabil și pentru mulți agenți economici care au pierdut sume cu multe zerouri din cauza prăbușirii imperiului creat de miliardar, bani pe care societățile păgubite speră să îi recupereze  la masa credală.  

 În ciuda rezultatelor pozitive obținute de Astra Giurgiu, jucătorii trăiesc  cu siguranță aceleași frustrări financiare , neîncasându-și drepturile salariale de  ceva vreme.  Sperăm ca  sistemul nostru de drept să impună pe viitor  prevederi legale clare, iar acelora care au  comis infracțiuni de evaziune să li se confiște averea, iar ei să fie obligați să  muncească. Un exercițiu greu, aproape imposibil, pentru ”jmecherii” României care au trăit până astăzi doar din  evaziune, fals, licitații trucate, mită electorală și trafic de influență.

(Marian TARU)

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.