masina-bebe

Pe tot parcursul lunii mai, Serviciul Poliţie Rutieră Giurgiu derulează o amplă campanie de prevenire pe raza judeţului Giurgiu. Desfăşurată sub genericul ”Centura înseamnă viaţă”, campania îşi propune, în primul rând, conştientizarea şoferilor şi a pasagerilor cu privire la importanţa purtării centurii de siguranţă. ”Din constatările făcute de noi în teren s-a văzut că foarte mulţi şoferi, dar şi pasageri ai autoturismelor care circulă pe şoselele giurgiuvene, ignoră importanţa centurii de siguranţă. De aceea, am decis demararea acestei campanii, în cadrul căreia încercăm să convingem şoferii că centura de siguranţă nu trebuie purtată doar de frica amenzilor şi a punctelor de penalizare, ci că trebuie purtată pentru că, într-adevăr, înseamnă viaţă, aşa cum am denumit şi această campanie”, ne-a declarat şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Giurgiu, comisar şef Marian Popescu. Acesta a mai precizat că un aspect prioritar al campaniei ”Centura înseamnă viaţă” îi vizează, în mod special, pe cei mai mici pasageri – copiii. ”Unul din aspectele prioritare urmărite de noi este, acum, expunerea celor mici la riscurile unor accidente rutiere, prin nepurtarea centurii de siguranţă şi, în cazul celor mai mici, prin inexistenţa acelor dispozitive speciale de retenţie pentru transportul copiilor, omologate”, mai spune Marian Popescu.

În afara acestei campanii speciale, poliţiştii rutieri mai au ”în vizor”, în această perioadă, încă două aspecte principale ale traficului: transportul de persoane şi de mărfuri şi respectarea vitezei legale. Astfel, dat fiind faptul că s-a constatat că, pe anumite trasee de pe raza judeţului, transportatorii nu respectă normele legale ce vizează numărul de pasageri, se organizează controale pe această linie, urmărindu-se, în acelaşi timp, şi aspecte legate de starea psiho-fizică a şoferilor acestor mijloace de transport (respectarea timpilor de odihnă), dar şi purtarea centurii de siguranţă ori verificarea numărului de locuri din microbuze, care trebuie să corespundă cu cel din certificatul de înmatriculare.

”Dat fiind faptul că în primele trei luni ale acestui an, principala cauză a evenimentelor rutiere înregistrate pe raza judeţului a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, asociată cu neatenţia în conducere şi de slaba experienţă în conducere, cele 8 radare din dotarea noastră lucrează pe cele mai importante artere din judeţ, urmărindu-se respectarea limitei legale de viteză în localitate şi în afara localităţii. Şi, pentru că am ajuns la acest capitol, aş vrea să reamintesc şoferilor că depăşirea acestei limite cu 50 km/h înseamnă, automat, pe lângă sancţiune, şi reţinerea permisului de conducere”, precizează şeful Poliţiei Rutiere Giurgiu, Marian Popescu.

Pe lângă aceste 3 aspecte prioritare ale activităţii Poliţiei Rutiere din această perioadă, aspecte ce se doresc a avea ca finalitate reducerea numărului de evenimente rutiere, şi, în special, a victimelor, vineri, sâmbătă şi duminică echipaje speciale sunt prezente pe drumurile din judeţul Giurgiu, verificând probleme legate de consumul de alcool la volan, cu precădere în municipiul Giurgiu, Mihai Bravu, Vărăşti, Valea Dragului, Călugăreni şi Adunaţii Copăceni, zone foarte ”sensibile” din acest punct de vedere. De asemenea, alte echipaje ale Poliţiei Rutiere acţionează pe DN 6, Bucureşti-Alexandria, unde, de obicei, în week-end valorile de trafic cresc, ceea ce duce la deplasări în coloane. Mulţi şoferi îşi pierd, însă, răbdarea, devin nervoşi şi încalcă regulile de circulaţie, efectuând, de multe ori, depăşiri neregulamentare. ”De altfel, de la începutul anului şi până acum, 497 de permise au fost reţinute din această cauză. De aceea, depăşirea neregulamentară va fi atent urmărită de poliţişti în această perioadă”, a încheiat Marian Popescu.

JGR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here