_DSC0197În comuna Hereşti a avut loc sâmbătă, 4 aprilie, Festivalul Judeţean al obiceiurilor de primăvară ”Mugurel de sălcioară”, ediţia a VII –a, organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) în colaborare cu Protoeria Herăşti. ”Scopul festivalului, ne-a declarat managerul Carmen Mihaela Peţanca, l-a constituit menţinerea şi promovarea tradiţiei cetelor de colindători care se constituie în Sâmăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor. Festivalul s-a adresat colectivelor de colindători de origine română şi bulgară existente în localităţile: Herăşti, Valea Dragului, Vărăşti, Hotarele, Greaca, Malu, Slobozia, Pietrele, Bila (comuna Schitu), Copaciu (comuna Ghimpaţi), Iepureşti, dar şi pentru cetele de colindători din alte localităţi ale judeţului nostru. Localităţi unde se pot reconstitui obiceiurile care se mai practică şi în aceste zile. Evoluţia formaţiilor participante avut loc în curtea Bisericii din Hereşti şi apoi a continuat pe străzile şi uliţele comunei. Toţi participanţii la festival au purtat costume populare, şi au primit la finele manifestării din partea organizatorilor diplome de participare.”

La ediţia din acest an, ne-a mai spus Carmen Mihaela Peţanca, la ora 11.00, curtea Bisericii era arhiplină, fiind luată cu asalt atât de cetele de colindători dar şi de alte cete care n-au putut participa la festival din cauza numărului lor foarte mare, acestea asistând la manifestări pe post de spectatori. O bucurie aparte pentru noi organizatorii a constituit-o faptul că la manifestări au asistat foarte mulţi localnici dar şi turişti ecumenici sosiţi tocmai de la Bucureşti, unii dintre ei declarându-ne că asistă la această sărbătoare pentru a patra oară. Ca în fiecare an enoriaşii Bisericii din Herăeşti au lăsat după slujbă produsele pe care le aduseseră pentru sfinţire: plăcinte, turte, gogoşi şi alte preparate culinare de post.

Ediţia a VII -a a Festivalului ”Mugurel de sălcioară” a remarcat prin evoluţie cetele de colindători din localităţile Greaca (instructori Vasile Georgeta şi Ţurlică Maria), Ghimpaţi (Voicu Florin), Vărăşti (Nicoleta Valentina), Herăşti (preot Podaru Mihăiţă şi învăţător Cicireagă Maria), Hotarele (preot Ene Marius). Din Greaca, ne mai spunea Carmen Mihaela Peţanca, au participat două cete de colindători de primăvară. Din  Ghimpaţi patru cete, dintre care două de Buieniţi şi două de Lazăr.

Din Vărăşti a venit o ceată de Lazăr, solişti de cântece cu tematică pascală şi recitatori de poezii laice. Din Herăşti au participat şase cete de colindători cu Lazărul şi Buieniţii şi un grup de băieţi cu Salcia (obicei specific practicat doar de băieţi). Cei din Greaca au participat cu Lazărul şi Floriile, şi comuna Hotarele cu cântece religioase specifice Sărbătorii de Florii”. Cetele de colindători participante la acest festival sunt formate din copiii comunei respective, dar participă şi cete care aparţin şcolilor din localitate.

După evoluţia din curtea Bisericii cetele de colindători au plecat prin comună şi au mers la casele localnicilor întrebându-i: ”Primiţi cu Lazărul, Buieniţiul, Salcia etc.?” Buieniţul este un obicei care diferă de la o casă la alta, în funcţie de gazdă. La casele tinerilor căsătoriţi se cântă un text care diferă şi în funcţie de starea socială a celui colindat. Sunt deci colinde pentru:  tinerii căsătoriţi, familii care au o fată, familii cu un băiat, familii cu doi băieţi, dar există şi colinde specifice pentru familiile vârstnice etc.

Colindătorii întreabă înainte de a prezenta colindul numele celor care urmează a fi colindaţi şi apoi le rostesc pe parcursul colindului respectiv. Este o bucurie aparte atât pentru colindători cât şi pentru cei colindaţi, care nu poate fi descrisă în cuvinte.

”La finalul unui colind prezentat în curtea unui localnic, gazda oferă colindătorilor ouă crude şi bani, drept recompensă. Este de menţionat şi faptul că în Herăşti în ziua Festivalului Judeţean ”Mugurel de sălcioară” vin şi cete de colindători din Vărăşti, Valea Dragului, iar cetele de colindători dintre Herăşti merg şi la Hotarele.

De asemenea, trebuie să specific, a conchis managerul CJCPCT Giurgiu, Carmen Mihaela Peţanca, că se merge cu colindele de primăvară nu doar în Sâmbăta lui Lazăr, ci şi în ziua de Paşte. O frumuseţe aparte o are Buieniţiul, colind specific doar localităţilor în care trăiesc comunităţi mai mari de bulgari precum Valea Dragului, Bila şi Herăşti. Consider că ediţia din acest an a fost o reuşită din toate punctele de vedere: număr de participanţi, număr de spectatori, frumuseţea costumelor populare şi mai ales valoarea interpretativă, care a atins cote foarte ridicate..

Heliade CĂLIN