Luna septembrie, Luna Crucii Roşii, este marcată, şi în acest an, de Gala Crucii Roşii, programată duminică, 23 septembrie. Tema aleasă în acest an este primul ajutor, iar proiectul propus pentru strângerea de fonduri în cadrul Galei este înfiinţarea unor centre de prim ajutor în zone izolate din ţară.

Proiectul Crucii Roşii vizează înfiinţarea unor astfel de centre în zone în care nu există servicii medicale permanente şi unde ambulanţele ajung foarte greu. Mai exact, în fiecare astfel de zonă este selectată o familie, ce va fi instruită să acorde primul ajutor până la sosirea Ambulanţei. Persoanele instruite vot participa, apoi, la o evaluare, în special teste practice, urmând să primească certificate de absolvire a cursurilor de prim ajutor. După ce au trecut de aceste teste, familiile selectate vor primi truse de prim ajutor, având, de asemenea, la dispoziţie un registru în care vor ţine evidenţa acordării primului ajutor. De asemenea, pe poarta fiecărei familii instruite va fi montată o plăcuţă cu emblema Crucii Roşii şi textul „Punct de prim ajutor”.

Crucea Roşie Giurgiu a ales, pentru acest proiect, localitatea Tomuleşti, iar alegerea nu a fost deloc întâmplătoare, pentru că peste 60% din cei 650 de locuitori sunt bătrâni peste 60 de ani. Există, însă, şi un alt motiv pentru alegerea acestei localităţi: în iarna ce a trecut, oamenii din Tomuleşti au fost blocaţi mai mult de o săptămână în zăpadă. Crucea Roşie va încheia parteneriate cu autorităţile publice locale, care, la finalul primului an de implementare a acestui proiect, să poată susţine din fonduri locale consumabilele pentru trusele de prim ajutor ale familiilor instruite.

C.MOISE