Miercuri 10 martie, în sala de şedinţe a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Giurgiu, a avut loc semnarea protocolului de colaborare privind elaborarea, implementarea şi monitorizarea Planului Local de Acţiune pentru Mediu al Judeţului Giurgiu (PLAM), varianta revizuită.

Obiectivul general al acestui proiect este „îmbunătăţirea condiţiilor de mediu pe teritoriul judeţului Giurgiu”. Printre instituţiile chemate să participe la realizarea acestor proiecte este şi redacţia publicaţiei „Jurnal giurgiuvean” care va asigura mediatizarea evenimentelor relevante şi a surselor de finanţare active pentru proiectele PLAM Giurgiu pe toată perioada derulării lor. Înainte ca reprezentanţii celor 26 de instituţii să semneze protocolul, au fost invitaţi să facă aprecieri asupra proiertului Dumitru Beianu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu şi Robert Cristoi, subprefect de Giurgiu. În alegaţia sa preşedintele CJ a menţionat că speră ca problemele legate de mediu, vizând agenţii economici din teritoriu, să fie pe viitor rezolvate fără a mai fi nevoie ca Agenţia sau Garda de Mediu să folosească măsuri coercitive pentru respectarea normelor.

În replică directoarea Gărzii de mediu, Clara Adam, a precizat că instituţia pe care o conduce este mai întâi de toate o structură de îndrumare şi prevenire şi că sancţiunile s-au aplicat numai atunci când în ciuda indicaţiilor oferite s-au ignorat o serie de norme. Adam şi-a manifestat satisfacţia pentru numărul mare de proiecte de mediu planificate a demara în acest an, exrpimându-şi speranţa ca proiectele finanţate să aibă un impacr vizibil asupra cetăţenilor care locuiesc şi muncesc în comunităţile vizate de acestea.

Reprezentanţii Agenţiei au prezentat celor prezenţi lista problemelor prioritare identificate de PLAM Giurgiu cu scopul structurării unei modalităţi concrete de îmbunătăţire a calităţii mediului şi a sănătăţii publice pe teritoriul judeţului, acceptată şi susţinută de comunitate, printr-o abordare strategică a căilor de soluţionare a problemelor identificate. Specialiştii agenţiei au prezentat totodată obiectivele specifice ale PLAM Giurgiu, activităţile specifice de cooperare inter-instituţionale, rolurile şi responsabilităţile comune a părţilor implicate, pereioadele de planificare, resursele asigurate membrilor comitetului de coordonare.

Referindu-se la neîmplinirile Agenţiei, Ioana Popescu, director al APM Giurgiu, îşi exprima insatisfacţia faţă de gradul scăzut de educaţie ecologică mai ales în mediul rural, în ciuda numărului important de activităţi desfăşurate numai în ultimul an.

F.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here