123Toţi cei trei milioane de cetăţeni  străini ce locuiesc în Marea Britanie vor trebui să solicite o carte de identitate pentru „statut de stabilit” în Regatul Unit, după Brexit, potrivit propunerilor făcute de Ministerul de Interne de la Londra citate de The Guardian.

Cetăţenii europeni care vor să rămână în Anglia după Brexit vor fi nevoiţi să ceară un act special – măsura ce li se aplica şi celor care au solicitat deja statut de rezident permanent. Prevederea li se aplica cetăţenilor europeni ajunşi în Regatul Unit înainte de o dată stabilita ulterior. Cei care ajung după această data, vor avea dreptul să rămână în ţară timp de cinci ani, după care vor putea cere drept de rezidenţă, dar vor fi supuşi unui regim diferit al imigraţiei.

Drepturi şi obligaţii

Documentul de 15 pagini, prevede un sistem online care să proceseze cererile prin care solicitanţii vor primi drept de şedere pe perioada nedeterminata. De aceleaşi drept se vor bucura si mulţi cetăţeni non-europeni care locuiesc în Regatul Unit de peste 5 ani. În plus, cetăţenii  străini care au cerut deja statut de rezident permanent, după referendumul de anul trecut, vor trebui să îl ceară din nou. Pe de altă parte, cei care au fost obligaţi să prezinte dovezi ale unei asigurări medicale ample nu vor mai trebui să facă acest lucru.

Fără vizite ale soţilor…!

Oferta făcută de Ministerul de Interne pentru cetăţenii UE stipulează că, după Brexit, aceştia nu vor mai avea dreptul să îşi aducă soţul sau soţia să locuiască în Regatul Unit decât dacă au un venit pe familie de cel puţin 18.600 de lire sterline. Când a anunţat oferta făcută de Londra, May a spus în Camera Comunelor ca cetăţenii UE care obţin cartea de identitate vor avea aceleaşi drepturi ca cetăţenii britanici în ceea ce priveşte aducerea membrilor familiei in tara. Ea nu a menţionat un venit minim pentru acest lucru.

Ce pierderi şi ce garanţii vor avea cetăţenii UE

În plus, cetăţenii UE aflaţi în Marea Britanie ar putea să îşi piardă dreptul de a vota în următoarele alegeri locale din Regatul Unit, dar şi protecţia Curţii Europene de Justiţie, care nu va mai avea jurisdicţie asupra drepturilor cetăţenilor din Marea Britanie. Statutul le va oferi, însă, dreptul de a locui în Marea Britanie, de a desfăşura orice activitate legală, de a accesa fonduri publice şi de a cere cetăţenie britanică. Oferta făcută de Londra include şi garanţii privind pensiile, inclusive privindu-le pe cele pe care le va plăti cetăţenilor britanici din străinătate, precum şi dreptul ca cetăţeni UE să aibă în continuare beneficii de securitate socială, pentru alocaţii pentru copii plătite în alte state UE.  Există, însă, şi chestiuni precum asigurările sociale sau calificările profesionale care sunt incluse în categoria de negociere „tentativa de asigurare a continuităţii”, fără ca Londra să ofere garanţii multilaterale.  Ministerul de Interne a explicat că vrea să evite o aglomerare a cererilor de cărţi de identitate în ziua de după Brexit, deci va acorda o perioadă de gratie de până la 2 ani pentru cetăţenii UE care pot demonstra că au locuit fără întrerupere, timp de 5 ani, în Regatul Unit. Cei care nu vor cere, însă, acest document în decursul celor doi ani nu vor mai avea dreptul să rămână în ţară.

(Jurnal)