poze_Salonic_3 
Foto: Iată cum arată o adevărată piață de pește…este adevărat, pește de MARE , în Salonic 

După ce , Gheorghe Ștefan își exprima cu ironie, dorința de a vizita Piața de Pește ,  la inaugurarea acesteia  ( în data de 3 octombrie), considerând că este o investiție fără niciun viitor, Nicolae Barbu , într-o recentă conferinţă de presă, i-a replicat acestuia: …proiectul  a fost făcut cu acordul, cu susţinerea, cu sprijinul asociaţiilor de pescari din judeţul nostru şi noi tocmai lor ne adresăm.

În mod paradoxal, Gheorghe Ştefan, de profesie  inginer piscicol,  se arată vehement împotriva  acestei  investiţii, realizată pe fonduri europene, suspicionându-l pe primarul Barbu că ar fi realizat această Piață numai pentru ca producătorii bulgari  să-şi vândă peștele la noi, la Giurgiu . La întrebarea retorică care „o fi SRL-ul” ce se va ocupa de activitatea Pieţei de Peşte,   Nicolae Barbu a  răspuns că ea va rămâne în administrarea Primăriei, completând: În acest fel vom mări organigrama. Vor fi 14 posturi libere pentru Piaţă, trei pentru Centrul de Informare Turistică şi un post pentru Biroul cu proiecte privind Dunărea. Vom înfiinţa, astfel, o Direcţie pentru Adminstrarea Investiţiilor realizate pe fonduri europene. Dorind să fie la fel de caustic, primarul Barbu a mai spus:   Domnul Ştefan trebuie să știe că am mai multă experienţă în mediul privat decât are dumnealui şcoală!

La rândul său Gheorghe Ştefan nu l-a lăsat pe datorie pe primul edil  și l-a ultima conferință de presă a PNL i-a  spus primarului Barbu: Bineînţeles că are mai mulţi ani de afaceri decât am eu şcoală, pentru că e vorba de vârstă. E firesc să fie aşa şi văd că matematica n-a fost punctul forte al domnului manager Barbu. Ca să vorbesc în termeni pescăreşti, l-am prins în cârlig pe primarul Barbu… şi nu ştie pe unde să mai scoată cămaşa.

Gheorghe Ștefan a mai explicat că  primarul Barbu  nu are voie să folosească pentru administrarea Pieţei angajaţii Primăriei. Eu am făcut Programul Operaţional de Pescuit, ghidurile şi manualele şi ştiu foarte bine asta. O să trebuiască să pună activitatea de acolo la dispoziţia unei firme, dar niciuna din Giurgiu nu va putea susţine această investiţie – a mai spus copreședintele PNL. Nu ne rămâne acum decât să avem răbdare și să așteptăm pentru a constata  cine a prins peștele cel mare și cine a luat…plasă!

Până atunci, dincolo de aceste controverse cu iz politic ne bucurăm totuși că în sfârșit la Giurgiu s-a mai făcut o investiție, că s-au mai creat câteva locuri de muncă , cât și de faptul că nu vom mai găsi probabil, și în continuare doar 3-4 varietăți de pește în toată piața, și restul pește congelat, concurența bulgarilor fiind – spunem noi – nu numai benefică, dar și stimulatoare pentru comerțul giurgiuvean, sărac până acum în ceea ce li se oferea cumpărătorilor ,  atunci când venea vorba de pește. Și cu siguranță că și prețul peștelui va scădea totodată la rândul său sub presiunea unei abundențe de oferte.

(Florian TINCU)