4540-293410-centralatermicautileserviciiraduopainaasociatiadelocatariProprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi din toamnă să şi le schimbe cu unele mai puţin poluante, dar mult mai scumpe. Potrivit Directivei venite din partea Uniunii Europene, care va intra în vigoare în mai puţin de o lună, în România se vor putea comercializa doar centralele termice cu condensare.

Decizia UE va avea un impact financiar important în rândul a milioane de familii, care vor fi nevoite să-şi cumpere centrale termice cu condensare, mai scumpe chiar şi cu 50% faţă de cele care se vindeau până acum. Preţul noilor centrale poate ajunge până la 7.000 de lei, spun specialiştii. Directiva europeană se referă la eficientizarea energetică, adică nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Când va trebui să o schimbe nu va mai găsi din aia ieftină, care a fost în jur de 2000 de lei, va găsi la 3500 de lei, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare (A.N.P.S.C.), Onuţ Nejloveanu. Reprezentanţii A.N.P.S.C. atrag atenţia că odată cu Directiva europeană se va introduce şi taxa pe coş, astfel că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox deasupra blocului şi nu ca până acum, când gazele emanate ajungeau în locuinţele vecinilor de la etajele superioare. Giurgiuvenii cu care am stat de vorbă despre acest subiect critică noua Directivă, spunând că nu vor avea posibilitatea să cheltuiască mai mulţi bani pentru achiziţionarea unei noi centrale termice, mai ales că cele deţinute în prezent au fost cumpărate de curând, întrucât oraşul Giurgiu este de puţin timp racordat la reţeaua de gaze naturale.

În legătură cu posibilul impact pe care l-ar putea avea această nouă Directivă europeană asupra populaţiei giurgiuvene, jurnaliştii publicaţiei noastre au discutat cu George Csender, directorul firmei care execută instalaţii de gaze naturale în judeţul nostru, Crisir Instal, care ne-a declarat: Impactul imediat al acestei Directive asupra populaţiei va fi unul destul de mare, pentru că, la început, orice nouă tehnologie presupune costuri mai ridicate, iar în judeţul Giurgiu, primii care au început să îşi instaleze centrale termice au fost cei mai înstăriţi; acum, au rămas giurgiuvenii mai puţin înstăriţi, cărora le va fi foarte greu să suporte costurile unor centrale mai scumpe, chiar dacă, în acelaşi timp, acestea sunt şi mai ecologice.                                     T. NICOLAU

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.