supermarketDupă cum vă amintiţi anul trecut, deputatul Marin Anton a iniţiat un proiect de modificare a Legii 321 din 2009, care reglementează comerţul cu produse alimentare, astfel încât să se reechilibreze raportul dintre hipermarketuri şi furnizori, în special pentru producătorii români.

“Pentru că nu am avut susţinere politică, nu am reuţit să trec anul trecut acest set de modificări, însă acum  mă bazez pe susţinerea UNPR şi sper ca maxim într-o lună proiectul să intre în discuţii, pentru ca  până la sfârţitul acestui an proiectul să  treacă prin Parlament”, ne-a declarat deputatul Marin Anton. Acesta preciza faptul că în prezent există două aspecte: Scumpirile care au fost operate în supermarketuri la produsele de bază, lapte ouă, apă şi activitatea supermarketurilor în sensul uţurării pătrunderii produselor româneşti, proaspete în aceste magazine. În ceea ce priveşte scumpirea în dialogul pe care l-am avut cu retailerii aceştia nu au recunoscut nimic, după dictonul nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le miroase… Doar presa a semnalat acest lucru. Mai grav este că ei îşi rotunjesc veniturile şi profiturile din această activitate. Şi lega le permite acest lucru Eu am spus încă de acum un an şi jumătate  că legea le permite această poziţie de forţă. Din păcate, atunci, din poziţia de deputat la PMP nu am avut susţinere pe traseul parlamentar. De data aceasta, prin susţinerea noului partid (n.red. – UNPR) vreau să o promovez, dar să o şi valorific, adică să şi fie aprobată de parlament. Această lege 321 ce ne oferă un spaţiu de câştig foarte mare în detrimentul decapitalizării consumatorilor români. Din păcate Legea a avut o formă iniţială care a fost modificată la doar 6 luni după promulgare. Un exemplu este că prin această măsură noţiunea de produs proaspăt dispare fiind pusă la un loc cu cea de produs congelat

“În preţul de achiziţie hipermarketurile includ toate taxele, ceea ce nu este corect. Astfel, maschează cheltuielile de promovare şi de creştere a profitabilităţii lor, care sunt astfel suportate de furnizori. Hipermarketurile se capitalizează pe spinarea fermierilor şi a producătorilor români. Statul nu îşi protejează proprii producători, fiindcă Legea 321 a fost promovată de unele persoane care au avut anumite interese”, ne mai spunea deputatul.

Conform aceloraţi propuneri ale deputatului giurgiuvean, supermarketurile ar putea fi obligate să închidă mai devreme în week-end, încurajând  activitatea micilor întreprinzători de cartier, obligând totodată supermarketurile la achiziţionarea produselor româneşti în detrimentul celor importate aţa cum se procedează în celelate state din Europa.

Florian TINC

n.Red. În ediţia noastră on line vom reveni cu un dialog amplu pe această temă avut cu deputatul Marin Anton, sperând ca în următoarea perioadă să îl putem avea ca invitat într-o emisiune la Tv Muntenia, în care să putem dezvolta acest extrem de interesant subiect legat de marea noastră grijă zilnică: hrana!