Foarte mulţi tineri de la vârste fragede sunt văzuţi consumând băuturi energizante fiind încurajaţi chiar de către părinţi sau bunici. Puţini ştiu însă exact cât de periculoase şi nocive sunt aceste băuturi  aparent inofensive.

Deşi pare normal ca firmele care produc băuturile energizante sub diferite denumiri să ne bombardeze cu slogan-uri comerciale şi cuvinte încurajatoare de genul: „îţi dă aripi“, „te transformă în monstru“ sau „simţi că iei foc“!, ele ascund un adevăr periculos,  Cine oare nu-şi doreşte mai multă energie? Dar ştiţi oare ce se ascunde în spatele acestor reclame, al acestei energii oferite rapid? Energizantele sunt nişte  băuturi dulci, acidulate, făcute cu cafeină, taurină, vitamine, suplimente din plante, zahăr şi îndulcitori, despre care se ştie că ne dau energie şi  ne ajută să ne concentrăm, ba chiar să pierdem din greutate.

O revistă de specialitate („Huffington Post“) declara  că aceste băuturi ne-au făcut un pic dependenţi de ele. Dar hai să vedem ce conţin de fapt aceste energizante.

Cafeina este ingredientul principal din băuturile energizante, iar nivelul său poate varia. Nu s-au impus încă limite în ce priveşte consumul cafeinei, dar se ştie că excesul a fost asociat cu o varietate de efecte adverse precum hipertensiune, naştere prematură sau chiar moarte. Guarana Cunoscută şi sub numele de cacao braziliană, guarana este o plantă originară din America de Sud care conţine guaranină. Un gram de guaranină echivalează cu 40 mg de cafeină. Deşi pe lista ingredientelor din energizante, guarana este specificată separat, în realitate băutura nu conţine cafeină şi guarana, ci doar mai multă cafeină, scriu autorii.

Zahărul din băuturile energizante poate veni sub forma glucozei ori a fructozei. „Cei care consumă două sau trei băuturi energizante ar putea ingera între 120 mg şi 180 mg de zahăr, de patru până la şase ori mai mult faţă de doza zilnică recomandată“, scriu autorii, subliniind că adolescenţii care consumă energizante riscă să aibă probleme cu obezitatea sau să îşi afecteze dantura.

Taurina este unul dintre cei mai întâlniţi aminoacizi din corp, taurina poate sprijini dezvoltarea creierului şi regla nivelul mineralelor şi al apei din corp, putând inclusiv să îmbunătăţească performanţa sportivilor. Se găseşte în mod natural în carne, fructe de mare şi lapte. Autorii studiului susţin că în băuturile energizante se găseşte o cantitate mai mare de taurină decât este necesar să existe într-o dietă normală. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar afecta sănătatea, la fel cum nu se ştie nici dacă este benefică pentru organismul uman.

Ginseng se spune că îmbunătăţeşte performanţa sportivilor, întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Cu toate acestea, autorii studiului spun că există puţine dovezi în acest sens şi, oricum, energizantele nu conţin destul ginseng pentru ca beneficiile sale să poată fi resimţite. Trebuie folosit cu atenţie, deoarece interacţiunea sa cu anumite medicamente are efecte nocive asupra organismului.

Vitamina B şi aditivi. Studiile arată că vitamina B îmbunătăţeşte starea de spirit şi poate lupta împotriva bolilor cardiace şi a cancerului, dar cantitatea conţinută în fiecare energizant este prea neînsemnată pentru a avea un efect semnificativ. Există şi o serie de aditivi pe care cercetătorii vor continua să îi studieze, deoarece „adolescenţii nu au nici cea mai vagă idee ce efecte au aceste ingrediente.

Au impresia asta deoarece dacă le pot cumpăra uşor, trebuie să fie sigure“. Cu toate acestea, nu există suficiente date cu privire la beneficiile sau riscurile unor astfel de aditivi. Studiul mai arată şi că trebuie evitată combinarea energizantelor cu alcool, deoarece nu se cunoaşte nimic despre interacţiunea dintre aceste băuturi.

Surprinzător este totodată  cât de puţină cafeină conţin aceste băuturi. În timp ce Cafeina din energizante este între 80 şi 215 miligrame ,  într-o cană de cafea sunt 260 de miligrame! Dacă o cană de cafea are mai multă cafeină, de ce ai opta atunci pentru aceste băuturi? Nu e mai sănătoasă o cafea?   Deseori, campaniile de promovare a acestor băuturi au ca ţintă mai ales  copiii, adolescenţii şi tinerii. Un studiu a demonstrat că aproape 50% din adolescenţi beau cu regularitate astfel de energizante. S-a demonstrat totodată că prin băutul unei ceşti de cafea,  cafeina se absoarbe lent în organism, dar că băuturile energizante sunt ca o injecţie cu cafeină, totul odată, brusc!! Sunt părinţi care recunosc că odraslele lor au început să ajungă la urgenţă din cauza supradozei de cafeină, dar şi părinţi care sunt fericiţi că ei înlocuiesc alcoolul cu energizante. Mai mult, celelalte ingrediente din băuturile energizante, deşi nu au fost studiate pentru efectele lor pe termen lung asupra organismului, ele sunt livrate odată cu băutura. În ciuda avertismentelor făcute de doctori, companiile producătoare susţin că vitamina B din ele sunt o adăugire sănătoasă cu rol important în metabolism şi în alte funcţii cognitive. „Vitaminele sunt micronutrienţi esenţiali pentru menţinerea funcţiilor organismului la un nivel normal“, spune una dintre reclame.  Dar câţi ştiu că vitamina B nu ne oferă energie? Cantitatea mare de vitamina B din băuturile energizante este neimportantă şi chiar se elimină uşor. În concluzie până când se vor face  mai multe studii pe această temă, tot ce-ar trebui să facem ar fi  să rămânem fideli  ceştii de cafea care nu face chiar atât de mult rău organismului, mai ales că-n ultima vreme s-au demonstrat beneficiile acesteia asupra organismului.

Băuturile energizante sunt  periculoase şi pentru sănătatea dinţilor. Un studiu publicat de către „Academia Generală a Stomatologilor” din Statele Unite ale Americii  ne arată că acest tip de sucuri aduc daune iremediabile dinţilor, din cauza acidităţii crescute care erodează smalţul. În unele cazuri, efectul apare după doar cinci zile de băut constant. „Majoritatea pacienţilor sunt şocaţi să afle că dinţii lor fac baie în acid”,  declara profesorul Poonam Jain, de la Universitatea Southern Illinois. Cercetătorii au analizat aciditatea din 13 băuturi pentru sportivi şi nouă băuturi energizante de pe piaţa americană. Pentru a testa efectul acestora, ei au scufundat mostre de smalţ dentar în aceste băuturi pentru 15 minute. Apoi le-au pus în salivă artificială pentru două ore. Ciclul a fost repetat de patru ori pe zi, timp de cinci zile, iar mostrele au fost păstrate apoi în salivă artificială. La analiza ulterioară, specialiştii au văzut că după cinci zile există efecte grave asupra dinţilor. De asemenea, studiul a descoperit că băuturile energizante clasice sunt de două ori mai periculoase decât sucurile pentru sportivi. Doctorii au avertizat că daunele provocate smalţului sunt ireversibile, iar apoi dintele devine sensibil, şi că se pot forma cavităţi iar în timp, ei vor cădea. Pentru a limita problemele cauzate de către băuturile energizante, autorii studiului recomandă ca oamenii să se spele pe dinţi la o oră după ce au băut un astfel de suc, altfel aciditatea se va întinde  pe toţi dinţii.

JGR

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here