incendiu-bloc-În municipiul Giurgiu există o serie de scări de bloc unde proprietarii, cu acordul administratorilor, fie au blocat sau au închis uşile de acces din spatele blocurilor respective. Este evident faptul că în această situaţie riscurile în caz de incendiu, cutremur sau altă calamitate ce presupune evacuarea urgentă a locatarilor sunt enorme.

Pentru a afla ce măsuri iau organele abilitate pentru a preveni orice astfel de risc, ne-am adresat reprezentanţilor ISU Giurgiu, care, prin vocea purtătorului de cuvânt, cpt. Cristian Virag, ne-au declarat: În conformitate cu prevederile art. 107, litera B din normele generale de apărare împotriva incendiilor aprobate prin OMAI nr. 163 din 2007 pentru asigurarea condiţiilor de evacuare şi salvare a utilizatorilor în siguranţă, în caz de incendiu, căile de evacuare se păstrează libere şi în stare de utilizare la parametri la care au fost proiectate şi realizate. Conform art. 110, al. 1 din normele generale de apărare împotriva incendiilor, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită. Numai la solicitarea locatarilor, o echipă din cadrul ISU Giurgiu se deplasează la faţa locului, constată neregula şi întocmeşte un act prin care i se aduce la cunoştinţă proprietarului/proprietarilor care a(u) blocat căile de acces respective să le elibereze în cel mai scurt timp posibil, dacă se poate pe loc.

În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată, ne-a mai precizat cpt. Cristian Virag.

Teodora Nicolau

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here