Pentru o călătorie sigură, recomandăm șoferilor să circule cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere, să manifeste atenție sporită la ce se întâmplă în trafic și să adopte o manieră preventivă de condus.

normele-de-circulatie-pe-drumurile-publice

~ Sfătuim conducătorii auto ca înainte de plecarea în cursă  să se informeze asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată sau de destinație și să-și echipeze autovehiculul corespunzător. 

~ Manifestați prudență sporită și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localității sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

~ Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante! 

~  De asemenea, este necesar să păstrați în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță!

~ Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă.

~ Toți ocupanții autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranță!

~ Nu vă urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reținut fără drept de circulație. 

~ Respectați-i pe ceilalți participanți la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete! 

~ Pietoni evitați să circulați pe partea carosabilă și folosiți pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate și semnalizate, asigurându-vă temeinic înainte de a traversa!

~ Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicațiile agenților de circulație și ale lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii/restricționării temporare a circulației pe unele sectoare de drum.

  Polițiștii urează tuturor participanților la trafic drum bun și un An Nou fără evenimente rutiere!