Sub titlul ”O nouă perlă din ciclul aberațiile lui Mustățea” același site a-toate-știutor ,  giurgiu.news,  dorește să ne demonstreze că, recenta solicitare ( de altfel legitimă!), a  președintelui Consiliului județean Giurgiu, ca fiecare jurnalist ce  dorește să fie acreditat  pentru participarea la ședințele acestei instituții , să prezinte un CV, este o aberație.

Unde o mai fi auzit Mustatea de o astfel de solicitare?  –  se întreabă tâmp, ” școliții”  de la site-ul mai sus amintit, comentând ca niște țațe : Ca să nu mai vorbim că mai vrea și câte două fotografii – musai color! Astea – zice el, în adresele oficiale – pentru „legitimatii”, fara de care jurnalistii nu vor mai avea acces în CJ. Sa zicem ca fotografiile si legitimatiile de acces, mai treaca-mearga (desi, la cat e de mare sediul CJ si la cat este de pustiu, e greu de crezut ca aceste legitimatii ar fi musai necesare), dar la ce ii pot folosi CV-urile jurnalistilor, nu se intelege. Poate ne-o lamuri si pe noi vreodată…

Veți afla imediat! Dacă ați fi avut o minimă decență profesională, și un strop de curiozitate ( că despre deontologie…rara avis!), ați fi putut afla singuri ce solicită  Rezoluţiile nr. 1003 (1993) şi nr.1215 (1993) ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din partea celor ce solicită acreditare pentru accesul la ședințele/conferințele de presă,  având în vedere responsabilitatea socială şi legală ce le revine pentru informarea corectă a opiniei publice şi respectarea valorilor morale şi a drepturilor cetăţeneşti.

 

Cererea de acreditare:

curriculum vitae al jurnalistului/jurnaliștilor propuși pentru a fi acreditați;

copie după cartea de identitate;

copie după legitimația de presă, vizată la zi;

o fotografie recentă, trimisă în format electronic la adresa de e-mail comunicată de Compartimentul relaţii cu presa şi protocol.

 

(3) Cererea prin care se solicită acreditarea permanentă va conţine: numele, prenumele, calitatea jurnalistului în cadrul redacţiei (redactor, publicist-comentator, fotoreporter, operator etc.) şi datele de contact (e-mail, telefon) la care jurnalistul acreditat doreşte să primească materialele de presă despre activitatea

(4) Dosarele incomplete nu sunt acceptate.

(5) Eliberarea acreditărilor permanente se face în termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea dosarelor complete de solicitare.

(6) Jurnalistului acreditat i se eliberează o legitimaţie care îi permite accesul la activităţile, şedinţele şi conferinţele de presă organizate de  pe durata unui an calendaristic.

(7) În cazul în care încetează contractul de muncă sau de colaborare dintre jurnalistul acreditat  şi instituția de presă care a solicitat acreditarea, aceasta are obligația să anunțe, în scris, consilierul cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu presa în termen de 24 de ore de la data încetării raportului juridic menționat.

Ziaristii acreditati au obligatia sa se alinieze normelor deontologice din domeniu. ( a se vedea normele Clubului Român de Presa)

 

În relatiile pe care ziaristii, în exercitarea profesiei, le întretin cu autoritatile publice sau cu diverse sectoare economice, acestia trebuie să evite orice conivență de natură sa afecteze independenta sau impartialitatea exercitarii profesiei lor. Niciun blog, tumblr (stilizat tumblr, este o platformă de microblogging și site de socializare, proprietatea Yahoo! Inc.), vlog ( o formă de blog în care mediul multimedia este constituit de video. Video blogul este o formă de televiziune web. Înregistrările de vlog-uri combină video încorporat sau un link video cu textul de sprijin, imagini și alte metadate) – dacă nu are statut juridic – nu e o instituţie media conform definiţiei. Jurnalistul este persoana care se ocupă în mod regulat de colectarea, fotografierea, înregistrarea, redactarea, editarea sau publicarea de informaţii referitoare la evenimente locale, naţionale, internaţionale sau alte probleme de interes public, cu scopul diseminării publice, câştigându-şi traiul în proporţie semnificativă din această activitate. (…)

1.3. Mass-media reprezintă totalitatea mijloacelor de informare în masă: online, audio-video sau tipărite, care au fost înfiinţate şi au calitate juridică în acest scop.

Ca orice institutie de stat, la începutul anului, Consiliul judetean anunta jurnalistii ca trebuie sa se acrediteze pentru a participa la actiunile institutiei din 2015 – mai scriu discreditații  de la giurgiu.news. Pana aici, nimic neobisnuit. Toate institutiile au facut aceasta solicitare. Numai ca Mustatea este „mai cu mot”. De ce? Nu ii ajung actele obisnuite cerute în astfel de situatii (legitimatia de presa care sa demonstreze ca respectivul jurnalist lucreaza in redactia ce ii solicita acreditare si o copie dupa actul de identitate) si cere – nici mai mult, nici mai putin, decat… CV-uri!!! De ce???? La ce îi folosec aceste CV-uri domnului Mustatea? Ca doar vorbim de solicitari de acreditare, nu de cereri de angajare! Vrea să selecteze jurnalistii ce obțin acreditari în functie de „oareșce” criterii?

Nu de ”oareșce criterii” este vorba  în acest caz  ci de valoarea actorilor de pe scena acestei profesii. Pentru că suntem într-o Europă ,  dacă nu știați,  în care trebuie să respecți niște reguli, nu ca alea pe care le-ați învățat voi pe maidanul din spatele blocului sau la șuetele voastre răsuflate cu politicienii lui ”pește prăjit” pe care-i slujiți cu grețoasă obediență. Altfel spus , oamenii ăștia din fruntea instituțiilor locale vor să știe și ei ce vă recomandă în profesia de jurnaliști! Nu credeți că au acest drept? Sau vă este rușine cu școlile pe care le-ați absolvit?  Și ca să rămân în registrul  limbajului și cunoștințelor voastre în încheiere v-aș sfătui să:  ”Mai puneți dracu mâna pe carte și mai citiți și voi niște almanahe”!

(Florian TINCU – președinte executiv al Patronatului Presei din România – ROMEDIA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Cand esti mort nu stii ca esti mort ..e greu doar pt ceilalti ..la fel si cand esti prost… !! Cum ce ii recomanda talentul si familia in cazul de fata prostul de politician care ii plateste pentru a scrie toate ineptiile. Ce carte? ,.CE STUDII?,CARE PROFESIONALISM, CARE COD DEONTOLOGIC,ASTIA PRACTICA JURNALISMUL DUPA CARTEA DE BUCATE.

  2. Aflăm în direct de la Iași,prin anunțul făcut de domnișoara Alina Gorghiu,că domnul Vasile Mustățea a fost înlocuit din funcția de președinte PNL pe judeţ din motive de sănătate !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.