Suspendarea preşedintelui Băsescu prin referendum naţional se află în atenţia majorităţii cetăţenilor. Oriunde am merge, lumea este curioasă ce se va întâmpla duminică 29 iulie. Mai mult de atât cetăţeanul nu este lămurit încă în ce condiţii ar putea fi suspendat preşedintele. Marţi 10 iulie Curtea Constituţională a decis că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Condiţia de bază a acestui referendum este aceea ca din cei 9 milioane de alegători, 50 % plus unu să spună DA suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta spune că dacă la referendum nu se va îndeplini această condiţie, va cere demisia lui Băsescu deşi este convins că românii nu-l mai vor pe preşedintele în funcţie. Conform afirmaţiilor primului ministru, în această situaţie . USL îl va considera pe Traian Băsescu drept un preşedinte ilegitim şi îi va solicita să demisioneze. Deşi el crede că Băsescu nu mai este dorit nici chiar de către membrii PDL.  Pe de altă parte PDL exclamă că  nu va recunoaşte un referendum la care participă mai puţin de 50% plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale.

Conform agenţiilor de presă lui Vasile Blaga  i se pare incorect  faptul că în secţiile de vot, la referendum, va fi prezent un singur reprezentant al celor care îl susţin pe Traian Băsescu, şi anume al PDL, şi cinci reprezentanţi ai altor formaţiuni politice.
La rândul său USL a propus ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu să se desfăşoare pe parcursul a două zile.

În replică, preşedintele Traian Băsescu este radical, declarând  că va ţine cont de opinia publică , dar că  “ dacă referendumul nu se va valida, readuc în discuţie întreruperea mandatului, cu condiţia trecerii la unicameral cu 300 de parlamentari”. Preşedintele a mai adăugat că îşi va întrerupe mandatul în luna octombrie a acestui an pentru alegerile simultane ( şi pentru Parlament cât şi pentru funcţia de preşedinte al statului). De precizat că programul de vot al referendumului ar putea putea suferi modificări  în sensul că ne vom putea prezenta la urne încă de la ora 7.00 dimineaţa urmând ca secţiile de vot să se închidă la ora 22.00 sau ora 23.00.

Jurnal Press

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here