După publicarea motivării Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi și mitingul de sâmbătă al PSD Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie… 

Șeful statului a spus că motivarea CCR aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară poate va duce mai aproape de adevăr. Iohannis spune că, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?

Am putea avea Referendum

Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri. Iohannis a mai afirmat că vrea o dezbatere publică privind arhitectura statului după decizia CCR, adăugând că ”poate e nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului”. El a mai spus că PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui României, pentru că şeful statului are altă părere. De asemenea, Iohannis a declarat că lupta anticorupţie trebuie dusă cu toată fermitatea şi că România trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă. Preşedintele  a avut o reacţie acidă după mitingul PSD de sâmbătă, spunând că a fost unul ”mediocru”.   ”Pe bună dreptate s-au revoltat magistraţii, cum se trezeşte un politician care este şi infractor să meargă la televizor să ameninţe magistraţii, după ce a convocat un miting mediocru antijustiţie.” – a spus Iohannis. El a susţinut că social-democraţii s-au grăbit să vorbească despre suspendarea sa din funcţie în contextul luării unei decizii cu privire la procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că nu ia în calcul un astfel de demers, pentru că nu există temei. În ceea ce priveşte ”statul paralel” invocat de PSD la mitingul de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Klaus Iohannis a declarat că este ”o invenţie”, menită să ascundă adevăratele intenţii ale PSD-ului.

(Jurnal)