25 de puncte au fost înscrise pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului judeţean de miercuri, 24 noiembrie. Deşi a fost o ordine de zi încărcată, şedinţa a fost una liniştită, cea mai mare parte a proiectelor de hotărâre fiind votate cu unanimitate.

Policlinica – modernizată, reabilitată şi extinsă

Aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare, modernizare şi extindere Dispensarul Policlinic Giurgiu” a fost unul din punctele ce nu au ridicat nicio problemă în şedinţa de miercuri. Proiectul îşi propune trei direcţii principale: anveloparea clădirii, reabilitarea consumului de energie termică, prin înlocuirea coloanelor de distribuţie a energiei termice şi a conductelor de apă caldă şi apă rece şi mansardarea clădirii, operaţiune prin care se va extinde funcţional Policlinica Giurgiu. În plus, proiectul propune montarea de panouri solare cu tuburi vidate, funcţionale în regim primăvară-vară-toamnă, într-un circuit deschis, prin care se va completa necesarul zilnic de apă caldă menajeră. Valoarea totală a investiţiei de la Policlinică depăşeşte 1,3 milioane Euro, având o durată de realizare de 34 de luni.

Sală modernă la Teatrul Valah

Un alt proiect vizând aprobarea unei documentaţii tehnico-economice este cel privind reabilitarea şi modernizarea Sălii Mici a Teatrului Valah; aici, urmează a se realiza lucrări de intervenţii la fundaţie, la stâlpii existenţi, dar şi la pereţi şi instalţii. De asemenea, proiectul mai prevede echiparea sălii cu sistem de detecţie şi avertizare de incendiu, instalaţie de supraveghere video, sistem de sonorizare HI-Fi, sistem voce-date şi sistem de control acces. În acest caz, valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 750.000 de Euro, proiectul fiind aprobat de consilieri cu unanimitate de voturi.

Ajutoare financiare de urgenţă pentru primării

Şase primării din judeţul Giurgiu au solicitat Consiliului judeţean acordarea unor ajutoare financiare, majoritatea pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul necesar încălzirii şcolilor sau pentru plata facturilor la energie electrică. Astfel, primăriile din Mihai Bravu, Greaca, Grădinari şi Cosoba au solicitat şi primit câte 20.000 de lei, primăria Vedea – 30.000 de lei, iar primăria municipiului Giurgiu – 500.000 de lei, în acest din urmă caz, banii find solicitaţi pentru achitarea subvenţiei la energia termică datorată de Consiliul local Giurgiu şi plata unor facturi restante înregistrate de unităţile de învăţământ la energia termică. Nici în acest caz, consilierii nu s-au opus, singura problemă ridicată de consilierul PDL Ion Vasilache fiind legată de criteriile după care s-au acordat aceste ajutoare financiare. Preşedintele Dumitru Beianu a precizat că

s-a răspuns tuturor solicitărilor înaintate de primării, fără a se ţine cont de culoarea politică a primarilor. “Cei care au înaintat astfel de solicitări, au primit banii ceruţi, fără discuţii… Aş vrea, însă, să profit de acest moment pentru a vă solicita tuturor să staţi de vorbă cu primarii şi să le recomandaţi redimensionarea aparatelor proprii din primării, pentru că avem multe cazuri în judeţ în care aceste aparate sunt supradimensionate, ajungându-se în situaţia în care anumite primării nu mai au bani pentru plata salariilor. În plus, aş vrea să mai subliniez şi faptul că există destui primari care niciodată nu onorează invitaţiile noastre de a veni la discuţii, în astfel de discuţii stabilindu-se priorităţile de finanţare, întâlnirile cu primarii fiind un prilej ca aceştia să-şi facă cunoscute probleme şi dificultăţile cu care se confruntă… Practic, dacă noi, Consiliul judeţean, nu ştim de ce are nevoie o primărie, cum putem să o ajutăm?”, spune preşedintele Beianu.

Biserica arsă din Bulbucata – reconstruită cu sprijin de la Consiliul judeţean

Construită în anul 1860 şi declarată monument istoric, Biserica Sfântul Gheorghe, din comuna Bulbucata, a fost distrusă, în întregime, în urmă cu doi ani, de un incendiu devastator. Dat fiind faptul că autorităţile locale nu dispun de fonduri pentru reconstrucţia bisericii, acestea au cerut ajutorul Consiliului judeţean, care a aprobat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 15.000 de lei în vederea reconstruirii Bisericii Sfântul Gheorghe din Bulbucata.

10.000 de lei pentru singura creşă din Giurgiu

Cu o capacitate de 45 de locuri şi o suprafaţă de 420 mp utilizată în întregime, creşa numărul 1 este singura instituţie de acest gen din Giurgiu, fiind trecută din subordinea Spitalului Judeţean în cea a Consiliului local Giurgiu. Având în vedere că Primăria municipiului nu mai dispune de fonduri pentru asigurarea cheltuielilor materiale, creşa nu mai poate asigura hrana, medicamentele şi cheltuielile minime de funcţionare, acesta fiind motivul pentru care a solicitat Consiliului judeţean un sprijin financiar. Analizând solicitarea Creşei numărul 1, consilierii judeţeni au decis, cu unanimitate de voturi, acordarea sumei de 10.000 de lei.

Ajutoare pentru giurgiuvenii cu probleme grave

35 de ajutoare finciare au fost aprobate de consilierii judeţeni în şedinţa de miercuri, 24 noiembrie. Cea mai mare parte a solicitărilor vine din partea giurgiuvenilor cu probleme grave de sănătate (tuberculoză, HIV/SIDA, deficienţe şi handicap grav), ce au solicitat ajutor fie pentru efectuarea unor analize, fie pentru procurarea medicamentelor şi a tratamentelor necesare. Din păcate, nu s-au mai putut onora decât cererile primite până la data de 15 noiembrie, fondurile alocate de Consiliul judeţean pentru astfel de ajutoare în acest an fiind deja epuizate. Acesta este motivul pentru care nu s-a putut da curs nici solicitării Aşezământului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, din Slobozia, loc în care sunt primite şi gazduite victimele violenţei în familie. Pentru că s-a ajuns în această situaţie, consilierul judeţean Nelu Bobe a propus ca fiecare consilier să doneze jumătate din indemnizaţie pentru a se mai putea strânge, astfel, ceva bani cu care să poată fi ajutaţi cei în dificultate, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă. Chiar dacă acestă propunere nu a fost supusă la vot, fiecare consilier va decide cât va dona din indemnizaţia de şedinţă în acest scop umanitar.

Concesionare pentru construirea unei uzine la Giurgiu

7.500 de metri pătraţi de teren aflat în domeniul public al judeţului Giurgiu vor fi concesionaţi, la solicitarea unei firme ce doreşte să construiască la Giurgiu o uzină electrică cu motoare endotermice, obiectiv ce produce energie electrică prin utilizarea uleiului de rapiţă. Dat fiind faptul că apariţia unui astfel de obiectiv industrial în Giurgiu determină o sursă de venituri proprii pentru bugetul judeţului Giurgiu, generând, totodată, venituri la bugetul local şi de stat prin plata impozitelor şi taxelor locale, dar şi crearea de noi locuri de muncă, consilierii judeţeni au aprobat concesionarea celor 7.500 de metri pătraţi de teren, aflaţi în aproierea CET Giurgiu.

“Rangeri” în pădurea Comana

Un alt proiect de hotărâre aprobat în şedinţa din 24 noiembrie vizează asocierea judeţului Giurgiu cu Administraţia Parcului Natural Comana în vederea depunerii proiectului “Ranger – Reducerea activităţilor neconforme şi gestionarea riscurilor în Parcul Natural Comana”. Pe lângă obictivul principal – implementarea planului de pază al Parcului Natural Comana -, proiectul îşi propune dotarea cu autovehicule şi echipamente, precum şi o serie de activităţi care să pună în valoare importanţa Parcului Natural Comana în arealul judeţului Giurgiu, valoarea acestui proiect fiind estimată la aproximativ 350.000 de Euro.

Cristina MOISE