Deşi comunele PD-L au primit sume sensibil mai mari, consilierii “portocalii” au votat împotriva bugetului

Ziua de 1 martie a fost aşteptată de edilii din judeţ cu sufletul la gură. Nu pentru că ar fi ţinut morţiş să se prezinte, la primele ore ale dimineţii, cu mărţişoare şi flori pentru colegele din primării, ci pentru că, la Consiliul Judeţean, urma a fi luată o decizie importantă pentru tot anul 2011: aprobarea bugetelor.

Judeţului Giurgiu, prin adresa nr. 836/11.01.2011 i-a fost repartizată suma de 21,572 milioane lei. Suma reprezintă sume defalcate din TVA pentru echilibararea bugetelor locale (10,764 milioane lei) şi cote defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibararea bugetelor locale (10,808 milioane lei).

„Ca urmare a analizării solicitărilor consiliilor locale, fundamentarea, dimensionarea şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale s-a efectuat în strictă corelare cu fondurile alocate prin Legea bugetului de stat 286/2010 şi a nevoilor reale de finanţare a programelor şi proiectelor investiţionale ale localităţilor, în concordanţă cu atribuţiile ce revin autorităţilor locale, cu priorităţile stabilite de acestea şi în interesul colectivităţilor locale respective”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cote defalcate din impozitul pe venit.

Cu toate că se aşteptau dispute aprige cu privire la sumele alocate fiecărei localităţi în parte, şedinţa din 1  martie a fost una extrem de liniştită, aleşii judeţeni rezumându-se doar la mici „împunsături”. Chiar dacă localităţile păstorite de primari democrat-liberali au primit, în majoritatea cazurilor, sume sensibil mai mari decât cele conduse de social-democraţi sau liberali, cei şapte consilieri judeţeni PD-L au votat… împotrivă, fără a-şi justifica în vreun fel gestul!

Referindu-se la acest aspect, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Tudorel Ţone, remarca:

„Mă aşteptam să dea dovadă de seriozitate. Cât vă mai bateţi joc de acest consiliu, domnilor colegi, votând doar la comanda partidului, şi nu aşa cum ar trebui?!”

Ca urmare  a împărţirii sumelor, municipiului i-au revenit puţin peste 4,8 milioane de lei, din care aproape jumătate au provenit din cota de 20% din TVA, iar restul din cota defalcată din impozitul pe venit.

Referindu-se la bugetul de care dispune judeţul Giurgiu pentru anul 2011, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, afirma:

„Avem un buget foarte vast, atât ca sumă, cât şi ca volum de activitate. Suma este aproape triplă faţă de anul trecut, diferenţele apărând din proiectele europene la care trebuie să asigurăm cofinanţarea, dar şi ca urmare a faptului că am preluat în subordine spitalele din judeţ. În aceste condiţii am preluat, desigur, şi o sumedenie de probleme. Aşteptăm multe de la anul acesta, mai ales că vom aloca sume foarte mari Spitalului Judeţean de Urgenţă, care îşi aşteaptă acreditarea”, mai spunea Dumitru Beianu.

Rămâne doar de văzut dacă se va împlini şi „profeţia” făcută, cu circa două săptămâni înaintea discutării bugetului, de către preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Adrian Popescu: aceea că prefectul judeţului, Robert Cristoi, va ataca în contencios hotărârea cu privire la repartizarea sumelor.

Ajutoare financiare de mărţişor pentru nevoiaşii judeţului

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, din data de 1 martie, aleşii judeţului au aprobat acordarea unui număr de 12 ajutoare financiare, în valoare totală de 24.000 lei. Sumele, cuprinse între 1000 şi 5000 de lei, au fost solicitate, în cea mai mare parte, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, dar şi pentru terminarea studiilor ori pentru reparaţii de locuinţe.

Gură de oxigen de 3500 de lei pentru un copil din Ghimpaţi

Cu puţin timp înaintea şedinţei ordinare din prima zi a lui martie, o femeie din comuna Ghimpaţi, Monica Vidan, apela la Consiliul Judeţean ca fiind ultima salvare a vieţii nepotului său, Ion Ionuţ Marian, imobilizat la pat şi încadrat în gradul de handicap grav.

Băiatul, născut în 1994, este imobilizat în scaunul cu rotile de la vârsta de şapte ani, suferind de distrofie musculară Duchenne. Cu alte cuvinte, este total dependent de cineva (mama, în cazul lui), chiar şi pentru cele mai elementare mişcări. În luna decembrie a anului trecut, Ionuţ a fost internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie din Bucureşti, cu insuficienţă cardiacă şi respiratorie, în prezent fiind dependent de ventilaţie mecanică. Din nefericire, familia lui Ionuţ nu dispune de mijloacele materiale necesare achiziţionării unui asemenea echipament, ale cărui costuri sunt de opt mii de euro, fără TVA.

Impresionaţi de situaţia în care se află băiatul de 17 ani din Ghimpaţi, consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, un ajutor de 3500 de lei, pentru ca Ionuţ Marian să poată supravieţui, prin achiziţionarea aparatului de ventilaţie mecanică.

Tenismenii giurgiuveni beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean

Rezultatele obţinute – cel puţin în ultimul an – de tenismenii de la Clubul Sportiv „Dunărea” Giurgiu nu mai constituie, de multă vreme, un secret. Cu toate acestea, criza nu i-a iertat nici pe sportivi, aceştia solicitând un sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Giurgiu. Deşi cu şapte voturi împotrivă (aceiaşi consilieri PD-L, acuzaţi de colegii de consiliu de faptul că votează „la comanda partidului”, şi nu pentru binele judeţului), tinerii practicanţi ai tenisului de masă au obţinut un sprijin financiar de 58.000 lei, pentru a-şi putea continua pregătirea. Suma va fi acordată în tranşe trimestriale, banii urmând a fi cheltuiţi doar pentru legitimări şi pentru deplasarea la competiţiile ce se vor desfăşura anul acesta: Divizia A echipe fete – senioare,  tur – retur, Campionatele Naţionale – echipe şi individual – copii şi juniori, Concursul Naţional „Paleta de Argint”, Cupa României şi Trofeul Speranţelor.

Teohari Antonescu, popularizat cu sprijinul consilierilor judeţeni

În cursul anului 2010, sub îngrijirea conducerii Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, s-a desfăşurat o campanie de popularizare a operei renumitului giurgiuvean Teohari Antonescu, prin intermediul unor expoziţii, conferinţe, comunicări, articole şi emisiuni, atât în municipiul nostru, cât şi în alte centre culturale din ţară.

Pentru acest an, conducerea Muzeului şi-a propus editarea volumului „Scrieri arheologice uitate”, bazat pe scrierile din presa vremii, dar şi pe aducerea în atenţia publicului a valorii şi importanţei savantului giurgiuvean. Pentru editarea celor două sute de exemplare ale volumului, consilierii judeţeni, mai puţin cei ai Partidului Democrat Liberal, au aprobat suma de 3150 de lei.

Oana CĂLIN