Unul din cinci intervievați crede că principala lecție învățată pe perioada crizei este importanța igienei. 10% dintre participanții la studiu declară că au conșientizat importanța celor dragi, 9% vorbesc despre importanța sănătății, iar 7% despre importanța respectării indicațiilor autorităților și responsabilitate, conform unui sondaj INS.

Pe de altă parte, studiul ne arată că deși românii s-au speriat suficient de tare din cauza crizei generate de noul coronavirus, aproape jumătate dintre intervievați cred că Sars-Cov-2 este mai puțin periculos decât se crede.

În schimb, doar 20% sunt de părere că virusul este mai periculos, adică doar un român din 5. În această ultima categorie intră preponderent femeile, vârstnicii și, în general, persoanele din sudul țării.

Cei care cred că virusul este mai puțin periculos sunt cei cu educație scăzută, care locuiesc în mediul rural și paradoxal cei din Moldova, deși nordul regiunii a fost epicentrul pandemiei în România.

În acest context, Gabriel Diaconu, psihiatru este de părere : „Confuzia îi face pe oameni ca pe lângă anxietatea pe care o aveau înainte să devină mult mai vulnerabili la teoria conspirației. Pericolul este al ignoranței și al indulgenței. Mie nu mi se poate întâmpla, sunt puternic, sunt sănătos. Întrebarea este câți dintre cei care au murit, peste 1000 de români, au gândit la fel ca ei?”

(Jurnal)