Liderul guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat luni că regiunea şi-a câştigat dreptul de a deveni un stat sub formă de republică, după referendumul de duminică, 1 octombrie. El a spus că va trimite rezultatul votului în Parlamentului regional, cu scopul de a declara independenţa Cataloniei.

Potrivit corespondentului Radio România, autorităţile locale au anunţat că 90% din cele două milioane două sute de mii de voturi numărate sunt în favoarea separării de Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat însă că nu recunoaşte rezultatul referendumului, declarat neconstituţional.

Poliţia a intervenit în forţă pentru a închide centre de vot şi autorităţile locale au anunţat că peste 800 de oameni au fost răniţi. 

“Catalonia şi-a câştigat dreptul de a-şi declara independenţa şi va face asta”, este reacţia liderului separatist catalan la finalul referendumului care a provocat haos în întreaga regiune.

Aproape 90% dintre cei care au reuşit să voteze au spus “da” independenţei. Rata de participare a fost de 42%.

Referendumul a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, iar poliţiştii au intervenit în forţă pentru a bloca desfăşurarea votului. Aproximativ 850 de oameni au suferit răni în urma confruntărilor violente. Dintre aceștia, 355 au fost răniți la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

Şeful guvernului central pregăteşte consultări cu partidele parlamentare şi un raport pentru deputaţi. Pe de altă parte, organizaţiile sindicale, politice şi sociale din Catalonia au lansat un apel la grevă generală, în semn de protest faţă de violenţele de la referendum.

Referendumul din Catalonia a creat însă un precedent. Deja regiunea Sardinia din Italia  și-a manifestat la rândul ei dorința de recurge la o astfel de măsură . De precizat că atât în Catalonia cât și în Sardinia solicitările sunt de ordin economic și nicidecum  de ordin etnic.  

(Jurnal)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.