Drama de la maternitatea Giuleşti, acolo unde la mijlocul acestei luni a izbucnit un incendiu devastator care a curmat viaţa a cinci nou-născuţi, readuce pe tapet problema sistemului sanitar din România.

Un sistem bolnav, în care ruina, neglijenţa sau amatorismul se dezvoltă asemenea unei cangrene vorace. Accidente au fost şi probabil că vor mai fi. Deranjantă este frecvenţa acestora, precum şi neglijenţa autorităţilor.

Am dorit ca, în aceste zile, să luăm şi “pulsul” Maternităţii din cadrul Spitalului Judeţean Giurgiu pentru a observa condiţiile în care sunt aduşi pe lume bebeluşii, precum şi comportamentul cadrelor medicale.

Pentru acest lucru, ne-am adresat şefului acestei secţii, dr. Gheorghe Samoilă, care, amabil, a acceptat să răspundă câtorva întrebări ale săptămânalului “Jurnal giurgiuvean”.

Domnia sa nu a dorit să comenteze decizia autorităţilor centrale de a demite directorul Maternităţii “Giuleşti”, opinând faptul că acestea sunt probleme interne.

“Se pare că au fost unele deficienţe, însă nu pot comenta decizia demiterii directorului spitalului. Este regretabil accidentul acesta, cu atât mai mult cu cât a avut loc într-una din maternităţile de elită ale ţării”, a declarat Gheorghe Samoilă, acesta subliniând importanţa relaţiei dintre Maternitatea Giuleşti şi cea din Giurgiu, dar şi profesionalismul unor medici bucureşteni precum dr. Toma sau dr. Dâmbeanu. “Am colaborat mereu foarte bine cu ei, mai ales atunci când erau clinica patronală de care aparţineam şi noi. Cam în două-trei cazuri eram nevoiţi să ducem nou-născuţii acolo. Fie vorba între noi, ne-au scos de multe ori din necaz”, a menţionat acelaşi Gheorghe Samoilă.

Intuind întrebarea noastră, reputatul medic giurgiuvean susţine că, în eventualitatea producerii unui eveniment neplăcut, maternitatea din Spitalul Judeţean are un mare avantaj: dispunerea pe un singur palier.

“Există două persoane care verifică permanent starea de sănătate a celor născuţi prematur. Până acum, am fost feriţi de evenimente neplăcute şi sper ca lucrurile să rămână astfel. Totuşi, consider că în eventualitatea în care ar izbucni un incendiu, am acţiona rapid, dat fiind faptul că întreaga secţie se întinde pe un singur palier. Faptul că există mişcare în permanenţă face ca lucrurile suspecte să fie observate cu rapiditate”, a mai spus Gheorghe Samoilă, cel care crede că lipsa senzorilor de fum, spre exemplu, poate fi compensată printr-o mai mare atenţie. Conform acestuia, într-un an calendaristic, ponderea născuţilor prematur este de aproximativ 9% din numărul total al naşterilor, în majoritatea cazurilor greutatea mică fiind “de vină”. Numărul total al naşterilor înregistrate se învârte în jurul cifrei de 1000, rezultând faptul că numărul născuţilor prematur este de 100.

Acesta susţine şi faptul că, periodic, au loc controale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care să verifice dacă spitalul este pregătit să facă faţă incendiilor.

În privinţa aparaturii, dr. Gheorghe Samoilă este mulţumit, spunând că se acordă o atenţie sporită acesteia, mai ales în această perioadă de caniculă. “Aparatele sunt moderne, însă suntem atenţi cu ele, datorită faptului că îşi pot pierde din eficienţă, dacă nu sunt folosite corespunzător”.

De asemenea, se speră ca odată cu modernizarea etajului în care este grupată Maternitatea, confortul să fie unul sporit, atât pentru bebeluşi, cât şi pentru părinţi, vizitatori sau personalul medical.

Bogdan VLADU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here