7195300-mediafax-foto-octav-ganeaProiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor va intra la vot final, în plenul reunit, marţi, la ora 12:00. Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Proiectul a fost iniţiat de 255 de parlamentari de la toate partidele, însă liberalii şi-au retras semnăturile de pe iniţiativă. Singurul reprezentant al PNL care susţine, în continuare, proiectul de lege, este deputatul Radu Zlati. Acum, iniţiativa legislativă are 228 de deputaţi şi senatori.

PUNCTUL DE VEDERE AL GUVERNULUI

În expunerea de motive, venită la pachet cu proiectul de lege, iniţiatorii susţin că o astfel de măsură ar veni ca un ”drept firesc şi echitabil”, având în vedere că anii de parlamentarism nu sunt trecuţi ca vechime, deci nu au cum să-şi mărească astfel pensia de drept.

”Este politică corectă de respectare a drepturilor foştilor deputaţi şi senatori, creează un cadru de normalitate necesar pentru recunoaşterea activităţii desfăşurată în Parlament şi dă un plus de responsabilitate deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului şi a misiunii pentru care au fost aleşi în serviciul cetăţenilor  Prin urmare, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputaţii şi senatorii au dreptul de indemnizaţie pentru limita de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”, se arată în expunerea de motive.

În plus, mai susţin iniţiatorii, tocmai faptul că sunt aleşi de popor şi reprezintă autoritatea legiuitoare, deci un grad mare de responsabilitate, ”acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă apare ca o necesitate ce îşi are esenţa în statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activităţii îndeplinite de parlamentari, în exercitarea mandatului”.

Tot în expunerea de motive sunt detaliate şi beneficiile care ar urma dacă parlamentarii ar primi aceste indemnizaţii speciale. Printre aceste se numără şi ”creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului”, dar şi ”stoparea discriminării create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile”.

4 COMENTARII

    • Judecătorii de la CCR sunt cei care au aprobat prin hotărâre definitivă şi irevocabilă pensiile uriașe pentru toți cei din magistratură,singurii pentru care baza de calcul nu este”principiul contributivitatii,ci 80% din ultimul salariu.Având în vedere că salariile lor sunt foarte mari,majoritatea ies la pensie cu peste 10 000 de lei pe lună.Dar iată că le -a venit rândul și lor să dea cu subsemnatul pe la DNA,în legătură cu celebra „Erată”dată la primul cântat al cocoșilor,prin care votul a 7.4 milioane de oameni a fost aruncat la coșul de gunoi.Sau poate acum se dezleagă și misterul „amenințării” cu moartea „pe care ar fi primit-o judecătoarea Aspazia Cojocaru,de la un deținut din Penitenciarul Giurgiu.Sau a fost tot o diversiune ordinară,ca si în prezent,când”timpul nu mai are răbdare” și cineva vrea”guvernul său” pe orice cale,numai prin metode democratice nu!

  1. Cu banii astia domnul DEPUTAT fLORICEL va face doua lucruri ori ii va dona bisericii , fiind cel mai bun agent electoral al dansului ori isi va curata gazonul din curte care este de marimea Arenei Nationale. Va rog sa il intrebati pe domnul candidat la fuctia de primar cat din cifra de afaceri a dansului se datoreaza afacerilor cu statul SI LA CATE LICITATII A PARTICIPAT FARA DEDICATIE?

  2. Isi merita din plin pensiile, mai putin medicii, oamenii care au trudit si au cotizat la stat peste 40 de ani si au pensii mizere, profesori. Sunt categori profesionale care dupa ani de munca au pensie de mizerie,mama mea dupa 45 de ani de invatamant are zece milioane de lei. Sunt convinsa ca multi parinti, bunici traiesc la limita subzistentei dupa ani de munca si cotizatii la stat. Stiu iubitorii PSD-ului o sa se justifice din nou aratand spre BOC, dar noi nu mai avem nevoie de scuze ci de solutii, acum sunteti voi PSDAUL si asa cum pentru clasa politica gasiti solutii, aplicati-le si celor pe spatele carora va cocotati cersindu-le voturile in campanie. Ne-am saturat de scuza, vrem salarii si pensii decente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.