Începând cu data de 15 mai au intrat în vigoare noile prevederi legale ce vizează acordarea concediilor medicale. Concret, potrivit acestor noi prevederi, pacientul care se prezintă la medic pentru a solicita concediu medical va completa o declaraţie pe propria răspundere, care va conţine numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o deţine la această unitate.

În declaraţia pe propria răspundere, pacientul semnează că este de acord să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certificatului medical, precum şi datele medicului, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, nefiind obligatoriu domiciliul din cartea de identitate, să fie prezent la adresa indicată, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale şi că poate fi vizitat de persoanele prevăzute de lege la adresa indicată între orele 8-11, 12-17, 18-20 şi că este de acord ca în cazul nerespectării acestor condiţii să i se sisteze plata indemnizaţiei pentru concediul medical. Plătitorul indemnizaţiei, fie angajatorul pentru primele cinci zile, fie Casa de Asigurări de Sănătate pentru celelalte zile va putea solicita medicului care prescrie concediul o copie conformă cu originalul a declaraţiei date de beneficar, pentru a vedea care este adresa indicată pentru a putea fi verificată prezenţa pacientului.

Nu numai pacienţii sunt, însă, verificaţi, ci şi medicii care eliberează certificatele de concediu medical. Aceste verificări se fac atât în cazul sesizărilor primite de la angajatori (memorii, sesizări sau reclamaţii), cât şi în cazul autosesizării Casei de Asigurări de Sănătate.

La numai câteva zile după intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, mai exact, miercuri, 19 mai, Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu s-a autosesizat şi a demarat controale la medicii giurgiuveni. ”Practic, avem în vedere acum medicii care au prescris cele mai multe concedii medicale şi pe cei ce au cumulate cele mai multe zile de concediu medical. În general, lunar, la nivelul judeţului Giurgiu se înregistrează în jur de 6-700 de concedii medicale. Controalele efectuate acum de noi vizează toate documentele medicale în baza cărora s-au dat concediile medicale (registrul, fişa medicală a pacientului etc.), verificându-se dacă acestea susţin diagnosticul din certificatul de concediu medical. De asemenea, pentru concediile medicale prescrise după data de 15 mai, când au intrat în vigoare noile reglementări, se verifică şi existenţa acelei declaraţii a pacientului cu privire la domiciliu”, precizează directorul CAS Giurgiu, Florentina Popescu.

Aceasta ne-a mai declarat că, deocamdată, controalele se efectuează numai la primii 10 medici cu cele mai multe concedii medicale prescrise în ultimele 3 luni, urmând, însă, ca, pe măsură ce se primesc sesizări sau, dacaă se va autosesiza şi în alte cazuri, CAS să extindă aceste controale.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here