Pentru că pieţele româneşti sunt dominate de intermediari, iar adevăraţii producători de legume cu greu îşi mai găsesc locul, Ministerul Agriculturii a decis să ia măsuri. Astfel, în curând vor fi emise carnete de producători, nişte documente ce ar trebuie să spună totul despre cei care vând la tarabă.

Legumele care ajung pe tarabe vor fi verificate la sânge. Ca să ştim ce mâncăm şi de la cine cumpărăm. Asta ne promit oficialii din Ministerul Agriculturii, care vor să lanseze carnetele de producător.  Spre deosebire de certificate, documentul ar trebui să ne spună totul despre agricultorii de la tarabă şi să nu mai să lase loc intermediarilor. Asta pentru că ştie că, de ani de zile, stăpânii pieţelor nu sunt adevăraţii producători, ci intermediarii. Cumpără marfa pe un preţ de nimic de la agricultori şi o vând în pieţe la preţuri mult mai mari.Ca să-i detroneze pe regii pieţelor, reprezentaţii Ministerului Agriculturii şi ai producătorilor vor carnete pentru legumicultori. Adică, un document din care să reiasă clar că, după cercetări amănunţite, au dobândit calitatea de producător. Va fi un fel de legitimaţie, ce va cuprinde suprafeţele, cantităţile, calitatea, tot ceea ce trebuie să ştie un cumpărător şi să cunoască organul fiscal care vine să controleze un producător. În plus, înainte ca fermierul să meargă cu marfa la piaţă, toate legumele sunt verificate şi abia după aceea primesc aviz de comercializare. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii promit că măsura ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor.

JGR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here