sondaj_17967100-400x240Cu numai câteva luni înainte de parlamentare site-ul ziare.ro ne dă un prim despre situaţia partidelor la acest moment , într-un sondaj  realizat de Avangarde.

Conform acestui sondaj PSD-ul ar avea  toate şansele să preia, ”en fanfare”, guvernarea …Clasamentul partidelor plasează PSD la 40%, urmat de PNL cu 30%, ALDE 7%, PMP 6%, USR si UDMR cu câte 5%.

Coaliţia de care se tot vorbeşte, PSD – ALDE,  cu acest 47% de la acest moment şi cu procentele obţinute  prin redistribuire poate ajunge lejer  la 50% şi cu asta jocul se cam încheie. Sunt analişti care cred că majoritatea format ar putea fi chiar mai confortabilă daca lângă aceştia  va apare şi UDMR, care  nu a ezitat niciodată sa  aleagă polul de forţă ce l-ar duce   din nou  la putere.

În ceea ce priveşte PNL-ul, aflaţi cu 10 procente în urma social democraţilor (o diferenţă mai mare decât la locale!),  are ca singură şansă de a atrage alături de ea tot ce a mai rămas, începând cu PMP, USR şi terminând cu acelaşi UDMR,  totul  depinzând de redistribuire…

Dacă ar fi să analizăm aceste cifre  şi odată cu ele şansele celor două partide favorite am spune  că pentru liberali  lucrurile sunt extrem de dificile.  Pe de-o parte din cauza lehamitei ce a cuprins multe dintre organizaţiile din ţară  cât şi inerţiei care guvernează acest partid. Tot analiştii politici susţin faptul că în condiţiile unui absenteism mare la vot, vor conta foarte tare  nucleele de bază, ceea ce avantajează net în acest moment PSD-ul, partid ce are un electorat  mai disciplinat.

Un alt avantaj pentru PSD este că, în urma campaniei susţinute de decredibilizare a DNA, dar şi pentru nerecuperarea prejudiciilor,   s-a generat multă frustrare şi dezamăgire, iar tema anticorupţiei, cea mai dezavantajoasă pentru PSD, nu se mai profilează ca element central al campaniei care urmează.

Ba dimpotrivă, văd ca penalii PSD reuşesc să transforme aceasta temă intr-una de victimizare. Iar ceea ce se profilează ca element central al unei campanii pe care o anticipez destul de plata pare a fi naţionalismul, adică populism, teren pe care e destul de greu să baţi PSD.

Dar cea mai mare problemă a PNL este lipsa de lideri. Dacă te uiţi la clasamentul personalităţilor, vezi că social democraţii au doi lideri peste scorul partidului, Gabriela Firea şi Victor Ponta.

PNL nu are niciun lider măcar la scorul partidului, copreşedinţii fiind cu 8, respectiv 10 procente sub. Asta însemnă că partidul funcţionează fără locomotivă şi purtători puternici de mesaj. Brandul nu e potenţat de individualităţi.

Teoretic, preşedintele Iohannis ar putea să fie locomotiva, aşa cum era Traian Băsescu pentru PDL. Nu e cazul acum. Preşedintele a mai recuperat câteva procente, are 38%, ceea ce la nici jumătatea primului mandat este foarte puţin.

E clar că dl Iohannis nu are tracţiune şi în cel mai bun caz nu le va face rău liberalilor prin mai ştiu eu ce declaraţii sau acţiuni aiuristice.

Dacian Cioloş este la 37%, însă eu cred că o bună parte din acest scor vine tocmai din independenţa politică a domniei sale. Dacă ar fi perceput ca personaj politic prin asumarea unei candidaturi, nu ştiu dacă zestrea aceasta de favorabilite nu ar fi serios dijmuită. E drept ca aşa, fără asumarea candidaturii, ea este de-a dreptul inutila.

Liberalii nu par conştienţi de gravitatea situaţiei lor, parcă mizând pe mai ştiu eu ce intervenţie spectaculoasă care să lucreze în favoarea lor. Sunt pasivi, fără nerv, fără idei.

Din comunicarea publică sunt mai mult absenţi, scena aparţinând copios PSD, care îşi joacă relaxat toate partiturile.

Şi, când apar, liberalii ori sunt plicticoşi şi fără nerv, ori nevoiţi să dea explicaţii pentru tot felul de scandaluri interne, în general păruiala deja tradiţională dintre vechile partide care compun noul PNL. Una peste alta, o situaţie lamentabilă.

Aşadar, la cum arată lucrurile acum, fără o rupere de ritm majoră, cred că viitorul este deja destul de previzibil.

Sursa: ziare.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here