***Șase milioane de euro erau scoși anual din România !
Conform unui comunicat de presă al DIICOT, la data de 15 octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui,  Covasna şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate  Ploieşti, Bucureşti, Constanţa au efectuat un număr de 45 percheziţii domiciliare la locaţiile aparţinând unor  persoane fizice şi juridice pe raza judeţelor  Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, fapte prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 ind. 1 alin. 2 Cod penal, art. 29, alin. 1 lit. a, b, c, din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal, art. 9, alin. 1 lit. a, b din legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal şi art. 43 din Legea nr. 82/1991, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

          În urma cercetărilor efectuate,  prin Rezoluţia din data de  12.10.2013 a fost începută urmărirea penală pentru un număr de 42 învinuiţi iar prin Ordonanţă din data de 14.10.2013 a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru un număr de 37 inculpaţi. În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi inculpaţii, cetăţeni turci şi români,  în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, începând cu anul 2009 şi până în prezent  au efectuat mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad și Giurgiu, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român.
Conform aceluiași comunicat în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali. Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care, în baza unei înţelegeri prealabile, au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia,  Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane Euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la cca. 18 milioane de euro.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicaţi 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile,  utilaje şi autoturisme. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Brigăzii Mobile de Jandarmi Matei Basarab Ploieşti, al I.J.J. Buzău, al I.P.J. Buzău – Serviciul Acţiuni Speciale. Suportul specializat  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii – Direcţiile Judeţene de Informaţii Buzău, Brăila şi Ialomiţa. Menţionăm că învinuiţii şi inculpaţii din prezenta cauză beneficiază de garanţia legal şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie. În completarea comunicatului de presă nr. 897/VIII/3 din data de 14 octombrie 2013, Biroul de Informare şi Relaţii Publice a făcut următoarele completări:
În cauza penală mediatizată prin comunicatul de presă menţionat mai sus, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: AMARIȚEI MIREL MIRCEA, PĂCURARU MARICEL, BARBU SORIN IONUŢ. Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiţi, în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi din cadrul Brigăzii Specializate de Intervenţii a Jandarmeriei Române.
Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (Jurnal PRESS)