DSC_0049Din 2014, pe lângă Biserica Smârda din oraşul nostru funcţionează un lăcaş menit să fie exemplu şi pentru alte parohii. Cantina Socială „Sf. Andrei”, căci despre aceasta este vorba, a luat naştere ca o idee a preotului Bogdan Niculae, şi a prins viaţă graţie a doi oameni cu suflet mare: Florin Balaban şi Dan Voinea, doi afacerişti giurgiuveni care nu s-au dat în lături de la a ajuta o cauză nobilă.

Preotul Bogdan Ştefan Niculae, cel care a pus bazele acestei cantine, se lasă cu greu convins să vorbească. De fapt, din experienţa noastră de vechi jurnalişti, am observat că  aşa procedează  toţi cei care fac un bine, necondiţionat. Şi, de trei ani de zile, acesta face, zilnic, bine semenilor săi.

„Ideea mi-a venit în 2013, când m-am gândit că ar trebui, în calitate de preot, dar şi de om, să gândesc un proiect benefic pentru comunitate. Aşa a apărut ideea unei mese calde pentru oamenii nevoiaşi, iar colegii mei, ceilalţi preoţi din parohie, m-au susţinut. Am început să caut în stânga şi în dreapta, şi, la un moment dat, când am apelat la doi buni prieteni, Florin Balaban şi Dan Voinea, patronii SC UTIL SPC SRL, am găsit la ei înţelegere. Tot ceea ce vedeţi aici, construcţia, mobilierul, dotările, chiar şi hrana, sunt „opera” sponsorizării venite de la cei doi!”, ne mărturiseşte părintele Bogdan.

DSC_0050Pe locul unde acum se află Cantina, era vechea Casă Parohială, rămasă în paragină după anul 2000. Terenul aparţine bisericii, dar mai bine de un an, preotul Bogdan Niculae s-a luptat prin instanţe pentru reconstituirea dreptului de proprietate. „Ştiţi cum este, când unii văd că un teren pare al nimănui, încep să se facă stăpâni pe câte un metru, doi… Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al legii, am reuşit!”, mai spune, cu o undă de amărăciune în glas, părintele Bogdan.

De fapt, ne mărturiseşte, şoptit, că de acel teren îl leagă şi multe, multe amintiri. Pe vremea când acolo era casa parohială, bunica sa a fost îngrijitoarea acesteia, aşa că perioada 1984 – 1994, timp de zece ani, preotul a locuit acolo, cu chirie.

„Am început construcţia cantinei de la zero. De absolut tot s-au ocupat cei doi prieteni, prin firma  lor. Acum, tot ei ne sprijină cu absolut toate cheltuielile, care ajung, uneori, şi la o sută de milioane de lei vechi… Când spun TOATE cheltuielile, nu mă refer doar la utilităţi, ci şi la hrana beneficiarilor noştri”, mai spune părintele Bogdan.

În prezent, la această Cantină mănâncă 77 de persoane, de toate vârstele şi din tot oraşul, chiar dacă la început s-a rezumat doar la cazurile mai disperate din cartierele Municipiului. Pe lângă cei 77, la „Cantina părintelui”, cum spun oamenii din zonă, mai mănâncă şi aproape şaizeci de imigranţi din Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Giurgiu, care practic au fost adoptaţi.

„Despre ei am aflat în luna decembrie, de la Maica Doctor Andreea, care este medicul lor, de acolo. Nu ştiam de situaţia acestor oameni, dar, în decembrie, m-a sunat Maica Andreea şi mi-a spus că sunt câteva cazuri care nu pot fi lăsate de izbelişte. Aşa că m-am dus cu hrană la ei. La început au fost 25, apoi au mai rămas 8, dar lor li s-au adăugat, între timp, alţi aproape 50. Şi, astăzi (n.r. – vineri, 21 aprilie) a mai sosit un lot de 42 de refugiaţi. Dar, atât cât putem, ajutăm în continuare…”, ne mai spunea cu satisfacţie în glas , părintele Bogdan Niculae.

Sponsori?  Părintele spune că a avut câteva experienţe mai puţin plăcute, despre care nu vrea să vorbească. Nu vrea bani de la persoanele înstărite, ci are nevoie doar de alimente: cartofi, ceapă, ulei, carne. Toate pentru mâncarea celor care vin, zi de zi, să primească o masă caldă la Cantina „Sf. Andrei”. Noroc cu  firma care a construit cantina, UTIL SPC, care suportă deocamdată şi cheltuielile cu hrana acestor oameni.

„Să fie clar, nu vreau nici să ne privatizăm, nici nu ne transformăm în vreun SRL. Nu am făcut cantina să organizăm nunţi, botezuri sau parastase! Atât cât putem face un bine, îl facem!”, mai spunea părintele Bogdan Niculae.

La ora la care am stat de vorbă cu iniţiatorul Cantinei „Sf. Andrei”, nu mai erau foarte mulţi oameni la masă. După ce îşi terminau masa , la ieşire, fiecare dintre aceştia  rostea , recunoscător: „Sărut mâna pentru masă, părinte!” Părintele Niculae ne spunea cu ochii umezi de emoţie că  tonul pe care îl au aceşti oameni în glas, face cât toate mulţumirile din lume.

La despărţire, l-am lăsat pe părintele Bogdan Niculae să meargă la Centrul pentru Imigranţi, pentru a  le duce mâncarea: Mă grăbesc … cât e caldă, că după aceea nu mai e bună!”, ne-a mai spus, grijuliu, părintele Bogdan Niculae, al cărui exemplu merită să fie luat în seamă şi de alţii giurgiuveni. Un gest la fel de valoros ca şi zilnica rugăciune către Bunul Dumnezeu!

(O.Călin)