4În preambulul apropiatelor alegeri generale de anul viitor, gestionarul site-ului ”Cronica giurgiuveană”   pare că pregătește apariția unui volum de adormit electoratul, conferind de un timp o altă semantică  termenilor din  limba română. El spune de exemplu  că este impetuos (?) necesar ca toate partidele politice să ia loc la masa negocierilor pentru elaborarea unor norme care să ducă la recredibilizarea Parlamentului… Adjectivul impetuos  noi știam că înseamnă aprig, furtunos, impulsiv, iute, înflăcărat, înfocat, năvalnic, nedomolit, nepotolit, nestăpânit, nestăvilit, sălbatic, tumultuos, vehement, violent ( fig.- aprins, viforos, vijelios).  Iată de ce noi credem că mai degrabă ar fi fost indicat să scrie imperios necesar ca partidele să ia loc la masa negocierilor și nicidecum impetuos. Vorba cuiva: Să nu amestecăm  mâncărimea cu mâncărica!

Doar la câteva cuvinte mai încolo autorul mai fracturează o dată plăcerea lecturii , folosind  o expresie reșapată din limbajul de lemn , dinaintea anilor ‘90 : lansarea ideii de unitate de monolit a celor două foste partide, care acum au devenit un singur partid… O neinspirată alegere, care ne amintește de celebra expresie a activiștilor din epoca de aur: Unitate de monolit în jurul conducătorului iubit!

Bântuit  de intenții bune, același ucigaș în serie al semanticii limbii române apelează la un laudațio grețos despre dr. Pick Ladislau (  un medic pe care noi, cu sinceritate îl respectăm), citând parcă din textul unui cântec de leagăn pentru pacienții bănuiți de încercări de suicid: Despre un medic anestezist, prin mâinile căruia au trecut sute, poate chiar mii de pacienți în decursul celor 30 de ani de practică medicală se pot spune multe. Știm cu toții că de fermitatea și precizia mâinii care face anestezia depinde viața pacientului ce urmează să suporte o intervenție chirurgicală. Da, aceste mâini am fost uimit să le văd tremurând de emoție, o emoție asemănătoare cu cea a unui elev înaintea examenului.

Acest om emoționat, nimeni altul decât renumitul medic anestezist Ladislau Pick, președintele colegiului medicilor din Giurgiu, fost membru și președinte al organizației municipale a PSD Giurgiu până când „excelența” sa Liviu Dragnea a numit în locul său un om care la momentul numirii în funcția de președinte, nici cel puțin nu deținea calitatea de membru de partid… Stop! Luăm o pauză de respirație pentru a încerca să înțelegem ce-a vrut să comunice autorul în propoziție …Și continuăm:  Despre motivația dumnealui de a se înscrie în PNL a spus că are o meserie liberală, dar a lăsat să se înțeleagă foarte clar și fără echivoc  că adevăratul motiv este datorat  prieteniei totale  și necondiționate pe care i-o poartă lui Nicolae Florian.

De ce trebuia să folosești 3 ( trei!) pogoane de termeni ca să înțelegem că doctorul a plecat din PSD nu de dragul doctrinei liberale, ci de dragul deputatului Nicolae, nu știm…Știm doar că ai talent  și că te poți apuca de scris basme, texte pentru cărți de colorat  și felicitări  pentru  botezuri, nunți și cumetrii…

Pantru necrologuri mai ai de învățat după ce o să bocești câțiva ani buni pe la parastase, după cam bați tu clopotele limbii române…

În loc de la revedere încercăm și noi un bri-briz acolo, urându-ți  ”Pa” și ”pu” cum ar zice autorul, ”la toată lumea”, dar mai ales  celui  ce greșește scriind prost pe românește!

(Uomo Oripilatus)