bar-spagaDupă cum se știe pentru stoparea partidelor de a încerca să ofere mită electoratului, Guvernul a interzis oferirea de alimente, băuturi, tutun sau cadouri mai scumpe de 10 lei, alegătorilor. În locul acestora ar trebui să se distribuie doar  materiale promoționale simbolice. Inventivi, candidații au început să ofere tot felul de consultații sau excursii la mănăstiri. Guvernul a adoptat astfel o Ordonanță de Urgență care reglementează strict conținutul „cadourilor” electorale.

Potrivit noului  act normativ, candidații la alegeri  pot oferi electora­tului doar materiale de propagandă a căror valoare nu depășește 10 lei ( fără TVA!), pentru fiecare articol. De asemenea, este strict interzisă distribuirea de alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare. Cadrul legal extreme de coercitiv de această dată,  a și pus însă  în mișcare imaginația candidaților…

 Caritate sau mită electorală?

 La Giurgiu, domnul  deputat Florian Nicolae,  așa cum este  menționat pe un afiș,  în parteneriat cu o firmă medicală oferă consultații  oftalmologice gratuite , în concret  consultații optometrice ( determinare de dioptri) și  măsurarea  tensiunii oculare. Foarte bine, o să spuneți!  Consultațiile  se desfășoară taman la Cabinetul deputatului cât  și la sediul PNL,  care s-au transformat ad-hoc  în cabinet medical. Evident  că dacă am întreba ”gazdele” acestui  exercițiu medical ce se întâmplă acolo ni s-ar spune că este vorba despre un act caritabil fără nicio conotație electorală și politică! Or  fi constatat  liderii liberalilor giurgiuveni , imediat după sondaj că alegătorii nu prea văd cu ochi buni PNL-ul  și atunci s-au gândit că ceva dioptrii în plus nu le-ar strica?

 ”Orbi” din grijă pentru concetățeni…

 Dacă acest demers nu are nicio tentă politică,  ci doar una umanitară,  de ce  atunci candidatul PNL-ului la funcția de primar al municipiului Giurgiu, nu a făcut această acțiune pe ONG-ul pe care îl deține și care este gestionat de fina dumnealui?  La fel de interesant  ar fi de aflat  și cine a plătit toată această joacă serioasă de-a consultațiile?  

Le reamintim  politicienilor că problema  serviciilor  medicale gratuite oferite de partide  a constituit , de-a lungul ultimilor ani , obiectul unor plângeri penale , organizatorii unor astfel de acțiuni   fiind acuzați ulterior de mită electorală mascată.  Am înțeles că de data aceasta  organizatorii  acestui mod exagerat de  exprimare a grijii pentru sănătatea concetățenilor,  au folosit tertipul serviciilor medicale acordate cu puțin înainte de începerea campaniei electorale și nu în perioada ei,  mizându-se probabil  pe ideea că  gestul va  rămâne întipărit în mentalul colectiv al cetățenilor…  (Redacția)

 ***Potrivit Legii 35/2008,   „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinarii ale­gatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.”

 

5 COMENTARII

 1. Strict legal , pana la momentul inscrierii in cursa electorala nu exista competitori sau candidati .
  Pe de alta parte D-nul Florian face astfel de actiuni constant inca cu mult inainte ca sa fie membrul unui partid politic.
  Ca astfel de actiuni sunt utile oamenilor cu care soarta nu a fost favorabila este stiut.
  Singura problema , morala insa , este : e mai bine sa oferi oamenilor promisiuni sau fapte ?
  Raspunsul ramane la latitudinea fiecaruia.

 2. Responsabilitatea unui politician , mai ales a domnului deputat consta in atragerea de investitori in acest oras, tinand cont de pozitia de inalt demnitar, de initierea unor proiecte de lege care sa ajute mediul privat cat si de legii care sa vina in sprijinul cetateanului. Oamenii nu mai doresc sa fie umiliti stand la cozile unor sedii de partide pentru pomenii, doresc sa aibe un venit decent pentru a beneficia de servicii medicale de calitate. Faptul ca profitati de nivelul de viata scazut al populatiei, de care sunteti toti politicienii responsabili, si umiliti vorbeste despre caracterul vostru. Sa oferi consultatii oftalmologice sub pretextul dragostei pentru cetatean si in acelas timp sa incasazi sute de milioane in conditiile in care nu scoti un cuvant in Parlament, si iti votezi pensiile speciale, asta inseamna sa fi ….

 3. Deocamdată primarul Barbu face pomeni electorale pe banii contribuabililor iar voi vă legați de un om care a făcut de-a lungul timpului multe lucruri bune pe banii săi. Cred că aveți vreun contract și cu Primăria că despre ăla cu Consiliul Județean am citit deja. Iar treaba cu atragerea de investitori care ar fi responsabilitatea unui deputat de unde ați mai scos-o? Oricum, chiar dacă nu este obligația sa, Florian Nicolae a adus oameni de afaceri la Giurgiu, întrebați-l pe Barbu cum i-a tratat.

 4. A darui copiilor cadouri de Craciun este un gest nobil la care putem participa cu toti, fara sa consideram a fi o pomana. Este o lectie de generozitate, un gest crestinesc la care chiar daca am participa cu totii, nu este nimic ilegal si imoral. In ceea ce priveste laudele aduse surdo-mutului din Parlament pe care il platim din banii nostri ca sa isi puna fisa silicoane si botox, avem multe de comentat. Omul ala are o infirmitate intelectuala, fara contractele cu statul era un biet taranus cu statut de muncitor la Dunareana. Cat despre investitorii adusi, scuteste-ne mai postacule de serviciu, mutul asta se plima cu o mumie adusa din Bulgaria pe care spera sa o transforme in zana , dupa construirea celor 12 poduri. Mai bine si-ar achita datoriile catre stat, si-ar plati angajatii. Tacerea acestui ipocrit ne consta pe noi peste cinzeci de milioane lunar, acum ii platim si pensie ignorantului. In afara asistatiilor sociali, celor saraci cu duhul si cu discernamantul afectat, pasta nu il voteaza nimeni.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.