dumitrescu-romsilvaDirecţia Silvică Giurgiu se poate lăuda cu un bilanţ de invidiat în ceea ce priveşte campania de împădurire care s-a încheiat la 15 aprilie. Directorul Direcţiei, Dan Dumitrescu, ne spunea că au fost livraţi circa 220.000 de puieţi, în majoritate salcâmi, stejar roşu, frasin şi un număr mai mic de plop. Aceste acţiuni de împădurire au fost efectuate cu sprijinul unor instituţii (Agenţia de Mediu, Consiliul judeţean Giurgiu), prin intermediul primăriilor judeţului dar şi la solicitarea persoanelor fizice care au depus cererile încă din anul trecut.

„Perioada în care ne aflăm este optimă pentru lucrările de întreţinere, în plantaţiile înfiinţate în perioadele de toamnă şi primăvară” preciza Dan Dumitrescu. „Aşteptăm totodată retragerea apei Dunării din zona de dig-mal, pentru a putea evalua pierderile din cadrul plantaţiilor , cu scopul înlocuirii , operaţie pe care noi o numim lucrare de completare. Pierderile probabil se vor ridica la 10 până la 20 % . Oricum reuşita plantaţiilor nou înfiinţate nu este niciodată din primul an. „ Directorul Direcţiei ne mai spunea că, deşi lucrurile merg binişor în ceea ce priveşte exploatarea lemnului din pădure, se resimte absenţa cererilor din partea fabricilor de mobilă dar şi lipsa solicitărilor din sectorul investitorilor imobiliari, întâmpinându-se mari probleme la capitolul dotări . „Continuăm să stăm prost cu utilajele… tractoarele sunt învechite iar cele noi, de import, sunt scumpe, imposibil de achiziţionat. Ştiţi proverbul ăla: „te întinzi cât ţi-este plapuma.” Priorităţile sunt legate de taxele către stat şi asigurarea salariilor oamenilor.”

La această dată, după cum ne declara directorul Dumitrescu, salariaţii Direcţiei se ocupă de rărirea pădurii acolo unde se impune acest lucru. Domnia sa a ţinut să releve faptul că judeţul Giurgiu se află pe ultimele 5 locuri din România, ca procent de împădurire.

„În ultimii 10 ani am reuşit să mărim suprafaţa doar cu 500 ha, cu preponderenţă în sectorul privat. Locul ocupat este datorat mai ales defrişărilor masive din anii ’60 – ’70. După ’90 au mai fost doar câteva acţiuni de defrişare pe zona Argeş şi ceva pe la Călugăreni, dar nesemnificative, cauza fiind de astă dată disoluţia autorităţii statului şi o lege proastă.”

F.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.