Transgaz (TGNva da, în 14 aprilie, ordinul de începere a lucrărilor de construcţie a celor 3 staţii de comprimare gaze prevăzute în proiectul BRUA Faza 1, conform calendarului de execuţie aferent contactului semnat vineri, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Valoarea contractului este de 288,742 milioane de lei, la care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse şi neprevăzute, potrivit sursei citate.

Contractul a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti condus de INSPET SA Ploieşti, companie care conduce și consorţiul care va construi și Lotul 1 al gazoductului.INSPET este asociată și în consorţiul care va face Lotul 2.

Contractul privind construcţia conductei, în valoare de 1,28 miliarde lei, fără TVA, a fost semnat în 28 noiembrie 2017.

 

Proiectul BRUA Faza 1 constă în:

  • construirea pe teritoriul României a gazoductului care „va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podişor (judeţul Giurgiu) până la Recaş (Timiș), pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş, în lungime de 479 km,
  • construcţia staţiiilor de comprimare gaze de câte 10 MW la Podişor, Bibeşti, și Jupa. Fiecare staţie va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurarea fluxului bidirecţional de gaze și va costa:
    • 96,271 milioane lei pentru lucrările de execuţie la Staţia Podişor;
    • 96,446 milioane lei – Staţia Bibeşti,
    • 94,692 milioane lei – Staţia de comprimare gaze Jupa. Serviciile de mentenanţă ale celor 3 staţii vor costa 1,331 milioane lei.

Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.